29 Март 2024, 00:36 Днес (0) | Вчера (11)

Още 3 млн. лв. за щетите от труса в София и Перник

27 Юли 2012 17:38 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 27 юли 2012, 17:39
pernik.bg

След обсъждания на предложението за събаряне 161 частни къщи в община Перник, беше решено да се формират екипи за допълнителна проверка

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане /МКВП/ ще предостави  2 973 470 лева за сгради от областите София и Перник, пострадали от земетресението в края на май.

Днешното заседание на комисията бе ръководено от председателя на комисията - вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Присъстваха еврокомисар Кристална Георгиева и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщават от правителствената информационна служба.

Междувременно в града на миньорите нараства социалното недоволство от справянето със щетите от труса, а преди дни се завирхи и политически скандал между ГЕРБ и кметът – социалист Росица Янакиева.

Посочени бяха пропуски във внесените в комисията документи, свързани с искания за възстановителна помощ за частни лица от община Перник. След обсъждания на предложението за събаряне 161 частни къщи в община Перник, беше решено да се формират екипи за допълнителна проверка. Екипите ще бъдат формирани веднага и ще започнат работа в началото на другата седмица, съобщава БГНЕС.

В тях ще бъдат включени представители от министерствата на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството, на финансите и на труда и социалната политика. Екипите ще работят под ръководството на областния управител на Перник. Специалистите ще извършват проверки на място на сградите, на документацията и на нейната законосъобразност и ще се проведат индивидуални срещи с всички собственици.

Ще се изясни статусът на най-тежко пострадалите домакинства и ще се конкретизират начините за държавно подпомагане.

 Основен момент в работата на комисията беше приемането на решения за оказване на помощ на най-тежко засегнатите от земетресението хора, чиито имоти са определени за събаряне. „Държавата подкрепя и ще подкрепя и занапред хората, пострадали от бедствия. Това се случи с всички граждани, които пострадаха и чиито къщи бедствията унищожиха. Но трябва да е ясно – държавата помага не защото е длъжна да възстановява частни имоти.

 Това е изключителна мярка, която правителството прилага, за да подкрепи морално и материално хората след преживяното сътресение.” Това заяви пред членовете на комисията вицепремиерът Цветанов. Той допълни, че ще се вземат решения извън стандартите и извън правилника на МКВП, за да имат хората подслон над главите си.

 Министър Лиляна Павлова подчерта: „Гражданите ще усетят законовата подкрепа на държавата. Има много критерии - имотите трябва да са законно построени, да са ясни собствеността и дали е единствена. Нужна е пълна яснота и точност за броя къщите, които са с причинени щети, както и за характера на повредите. Приоритетно трябва да обърнем внимание на хората, които са без покрив.

Да се предприемат мерки и то много бързо, докато времето позволява, защото през зимата ще е много по–трудно. Еврокомисар Кристалина Георгиева заяви, че подкрепя дейностите на специализираните служби в България и начините им за реагиране при бедствия. Според думите й от много важно значение е, че се отделят повече средства за превенция и подходът е балансиран. „Всяка година е различна, както е различна и честотата на бедствията. В бюджетите се залагат средства за една средна честота.

Необходимо е ние, в България, да мислим в посока партньорство и ползване на европейските фондове.” Тя разясни практики от други страни, където частните имоти се застраховат и това е основен механизъм за обезщетение. ”У нас хората са затруднени, има много социално слаби семейства, затова се разчита и на държавната помощ”, уточни еврокомисар Георгиева. 

По време на заседанието беше направен обзорен преглед на работата на междуведомствената комисия през първото полугодие. Отчетено беше, че са разпределени 60 445 318 лева за районите, засегнати от най-значимите бедствия от началото на годината.

Средствата са за финансиране на спасителните, неотложните дейности и за възстановителни помощи след наводнениеята в област Хасково и в с. Дъбене, за пострадалите от земетресението на 22 май в област Перник, за районите, засегнати от щорма по Черноморието, от зимните бури и снегонавяванията в различни райони на страната.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив