18 Април 2024, 08:23 Днес (0) | Вчера (11)

За сигурността по българските автогари

08 Април 2016 17:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 април 2016, 17:07

Основно при осигуряване сигурността на автогарите е присъствието на охранителните фирми и органите на реда

Един от най-слабите моменти при осъществяване на мерките за сигурност на българските автогари е проверката на багажа на пътниците. Право на това имат охранителните фирми, наети от автогарите.   Това коментира пред журналисти днес Иво Кирилов от отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция Национална полиция полиция, бивш началник на пътния контрол в СДВР. Той участва в Националната автобусна конференция на тема "Състояние, проблеми и сигурност на автобусния транспорт", предаде БНР.

Автогарите в България се охраняват основно от частни охранителни фирми, посочи Кирилов. Те трябва обаче да бъдат както обучавани, така и да им се извършва съответния контрол от страна на полицията, коментира той.  За да бъде тази охрана надеждна, трябват общите усилия на цялото общество, тъй като ресурсът на полицията е ограничен, посочи още Кирилов.

При изоставен багаж или подозрително лице охранителните фирми трябва да сигнализират полицията, обясни Кирилов. Единствено в Израел този контрол на багажа е много голям, а при нас и в цяла Европа основно се разчита на бдителността на гражданите, посочиха експерти. Неразрешен у нас остава и "вечният" проблем с пакетите, които се предават на шофьорите, за да бъдат предадени някому, на някоя гара.

Контролът по отношение състоянието на водачите е в ръцете на самите фирми, които трябва да го организират, посочи още Кирилов. Ние контролираме предимно т. нар. случайни превози и автобусите, превозващи деца, каза той.

Според Иван Мирославов, изпълнителен директор на Централна автогара София, основно при осигуряване сигурността на автогарите е присъствието на охранителните фирми и органите на реда. Друго важно нещо са охранителните камери, които на Централна гара София са общо 60. Целият персонал на гарите е инструктиран да сигнализира при случаи на подозрение. 

Мирославов смята, че към този кръг от участници в каузата трябва задължително да се включат и службите за сигурност - ДАНС и ГДБОП, които имат най-голям опит и знаят "кой и за какво влиза в България". Ежедневно през делничните дни през Централна гара София преминават 10 хил. души, през празничните - те стават 17-20 хил. души. Всеки ден по 300 автобуса тръгват и 300 се завръщат, ако всеки от тях вози по 20 човека средно можем да си представим потока от хора на това място и как би могъл той да се контролира, каза Иван Мирославов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив