18 Април 2024, 09:11 Днес (1) | Вчера (11)

НС гласува вота на недоверие към правителството

29 Януари 2020 08:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 януари 2020, 08:04

Вотът на недоверие може да мине, ако БСП и ДПС бъдат подкрепени от „Воля“ и от „Атака“

Парламентът ще гласува днес внесения от БСП вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов заради провал на политиката в областта на околната среда и водите.
Засега подкрепа за социалистите при гласуване на вота на недоверие заявиха само депутатите от ДПС. След като миналия петък дебатите продължиха повече от четири часа, първата точка днес в работата на Народното събрание е същинското гласуване, преаде БНР.
Според левицата оставката на екоминистъра Нено Димов не е достатъчна и те искат смяна на целия кабинет. Социалистите обвиниха управляващите, че не са предприели по-рано мерки за бедственото положение с водата в Перник и умишлено са скрили истината заради местните избори. Цитираха данни за вноса на отпадъци, както и статистика за замърсяването на въздуха и последствията от това.
"Продължавате да заблуждавате хората, че може да се реши проблемът за 45 дни", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.
От своя страна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви подкрепа за вота, "защото сме убедени във вредата, която нанася днешното управляващо мнозинство на демокрацията и държавността. Вредата, която нанася на живота и здравето на всички български граждани и създава сериозни рискове за бъдещето. След днешните дебати не е важен аритметичният резултат от вота, а политическите и управленски поуки".
От ГЕРБ заявиха, че с политическа криза не се постига стабилност. Тома Биков посочи: "Може ли политическата криза да реши кризата в Перник?! Едва ли има човек, който ще каже, че може, освен ако не е социалист".
На свой ред Павел Шопов от "Атака" заяви по адрес на левицата: "Вие не ни защитихте, когато накарахте Сидеров да напусне Народното събрание. Когато това стана без той да може да каже последната си дума в тази зала, ехидно се смеете и сте доволни".
Дали от партия "Воля" ще подкрепят вота, ще се реши в пленарната зала.
Вотът на недоверие може да мине, ако БСП и ДПС бъдат подкрепени от "Воля" и от "Атака".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив