19 Април 2024, 22:26 Днес (10) | Вчера (11)

ЕК с мерки срещу нелоялните търговски действия при продажбата на храни

12 Април 2018 14:53 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 април 2018, 14:31

ЕК предлага забрана на забавени плащания за нетрайни стоки, отмяна на поръчки в последния момент, едностранни промени по договори

Европейската комисия представи днес предложение за забрана на особено вредните нелоялни търговски действия при предлагането на храни, за да се осигури по-справедливо участие на малките и средните предприятия от хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство, съобщи пресслужбата на ЕК. Предложението включва разпоредби за ефективно прилагане, като националните власти могат да налагат наказания при установени нарушения, предаде БНТ.
По-малките участници във веригата за предлагане на храни, сред които са и земеделците, не са защитени от нелоялните търговски действия на партньорите по веригата преди тях. Нерядко те нямат възможности за договаряне, нито друг начин да предлагат изделията си на потребителите.
ЕК предлага забрана на забавени плащания за нетрайни стоки, отмяна на поръчки в последния момент, едностранни промени по договори или промени с обратна сила и принуждаване на доставчика да плаща за похабени стоки. Други действия ще бъдат допустими, само ако са включени в предварително споразумение между страните при ясни и недвусмислени условия: когато купувач връща на доставчика непродадени хранителни стоки; когато купувач принуждава доставчика да плати такса, за да сключи или да не изгуби договор за доставка на храни; когато доставчик плаща за рекламата или за пускането на пазара на храни, продавани от купувача.
Съгласно предложението на ЕК държавите в ЕС трябва да определят обществена служба, отговаряща за прилагането на новите правила. При доказано нарушение тази служба ще може да налага съразмерно и възпиращо наказание. Тя ще може да започва разследвания по своя собствена преценка или след подадена жалба. В тези случаи страните, които подават жалба, ще могат да изискат поверителност и анонимност. Комисията ще създаде възможност за съгласуване между прилагащите власти за обмен на опит.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив