23 Април 2024, 22:27 Днес (6) | Вчера (13)

ЕС и МВФ изразиха подкрепата си за Гърция след изборите

18 Юни 2012 11:58 по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 18 юни 2012, 16:09
Гърция - cepolina free photo

Международният валутен фонд и Европейският съюз изразиха подкрепата си за следващото гръцко правителство, след като партиите, които подкрепят спасителния пакет, спечелиха парламентарните избори

 

Международният валутен фонд и Европейският съюз изразиха подкрепата си за следващото гръцко правителство, след като партиите, които са съгласни със спасителния пакет, спечелиха парламентарните избори, предаде агенция "Франс прес".

Лидерите на ЕС настояха спечелилата консервативната партия "Нова демокрация" и най-вероятният ѝ коалиционен партньор – ПАСОК – да формират правителство възможно по-скоро, за да може страната да продължи пътя си за излизане от кризата.

"Надяваме се, че изборните резултати ще позволят бързо да бъде формирано правителство", заявиха в общо изявление председателите на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

"Ще продължим да подкрепяме Гърция като член на европейското семейство и на еврозоната", допълниха те от мексиканския град Лос Кабос, в навечерието на срещата на Г-20 там.

"Очакваме да работим с новото правителство и да подкрепим продължаващите усилия на Гърция да постави икономиката си на стабилен път", казаха още Барозу и Ван Ромпой.

В кратко съобщение и МВФ даде сигнал, че след загубата на лявата СИРИЗА на Алексис Ципрас, който имаше планове да прекрати сделката за спасителния пакет, ще придвижи напред програмата за спасяването на Гърция.

"Вземаме предвид изборните резултати в Гърция и сме готови да се ангажираме заедно с новото правителство по пътя в помощ на Гърция да постигне своята цел за възстановяване на финансовата стабилност, икономически растеж и заетост", гласи изявлението.

МВФ иска спешни разговори с Гърция през следващите дни. По тази причина и Еврогрупата – финансовите министри от еврозоната – настоя за бързо формиране на ново правителство, което да проведе разговорите и да приложи ключовите за възстановяването реформи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив