20 Април 2024, 02:28 Днес (0) | Вчера (10)

От 2014 година отпада „данък лихва”

02 Юли 2013 13:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 2 юли 2013, 13:42

В края на 2012-а парламентът прие лихвите по влоговете да бъдат облагани с 10% като част от промените в Закона за ДДС, а налогът влезе в сила от 1 януари тази година

Облагането на лихвите по депозитите с 10%, което бе прието по времето на финансовия министър в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков, ще отпадне в началото на 2014 г. Това съобщиха от пресцентъра на депутата от БСП Дора Янкова. Според Янкова, която е член на Парламентарната комисия по бюджет и финанси, това е най-несправедливият данък, тъй като е върху честно изкарани от гражданите пари с платени данъци.

 

В края на 2012-а парламентът прие лихвите по влоговете да бъдат облагани с 10% като част от промените в Закона за ДДС, а налогът влезе в сила от 1 януари тази година. Тогава мярката предизвика реакции на недоволство както в пленарната зала, така и  сред банкерите и техните клиенти. Още в началото на юни се заговори, че БСП и ДПС смятат да отменят данъка за малките спестявания до 1000 лв.

„Този данък е още едно доказателство, че ГЕРБ стовари кризата върху най-бедните и честни българи и затова смятаме да отпадне”, заяви Якова. По думите й истинският проблем в момента са милиардите в офшорни сметки, които не плащат данъци и ощетяват държавата, съобщава БТВ.

Според съобщението на пресцентъра на Янкова предстои приемането и на три важни законопроекта. Първият е в Закона за заетостта - касае младежката заетост и предвижда преференции за работодатели, които наемат на първо работно място младежи до 29 години. „Държавата ще поеме част от осигуровките, като благодарение на премиера Пламен Орешарски и лидера на ПЕС Сергей Станишев ЕС ще отпусне 160 млн.евро за програмата”, се посочва в него.

Предстоят промени и в Кодекса за социално осигуряване, с които от 2014 г. да се преустанови нарастването на възрастта за пенсиониране и същевременно даване на възможности за по-ранно пенсиониране при недостиг от 2 години стаж и възраст. Мярката е изключително очаквана от жителите на Родопите, които масово заради безработицата не могат да се пенсионират, акцентира Янкова, която бе избрана за депутат в Смолян. Предстои и връщане на „Швейцарското правило” за индексация на пенсиите, а до края на седмицата ще стане ясно и какви ще бъдат коледните добавки за пенсионерите.

Янкова обяви, че се готвят промени на лобистки текстове в 64 закона, приети от ГЕРБ, които обслужват монополите, олигарсите, но ощетяват държавата и гражданите. В областта на горите се премахват посредниците при добива и обработката на дървесина. Също така ще се даде достъп на гражданите до горите, както и възможността отново да добиват сами дърва за огрев, а не чрез фирми. Янкова коментира и съдбата на създадените от бившите управляващи държавни горски предприятия. Според нея е добре да остане само едно държавно предприятие, което да е на територията на Смолянска област, се посочва в прессъобщението.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив