19 Април 2024, 22:40 Днес (10) | Вчера (11)

С каква книжка ще можем да шофираме на Острова?

07 Февруари 2020 11:30 СБА по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 февруари 2020, 11:08

Ако автомобилът ви е застрахован в ЕС, трябва да носите "зелена карта"

Гражданите на Европейския съюз не се нуждаят от международна книжка, за да шофират във Великобритания след Брекзит. Можете да шофирате всякакво превозно средство, посочено на вашето свидетелство за управление на МПС, стига то да е валидно и да имате нужната категория. Правилата за пътуване остават непроменени в рамките на Преходния период. Гражданите на ЕС ще могат да влизат във Великобритания с лична карта или със задграничен паспорт и да ползват националната си книжка, уверяват от СБА.  Т.нар. Преходен период  започна на 1 февруари 2020 г. и по време на него трябва да бъдат договорени съдържанието и параметрите на  бъдещите отношения с Лондон. Той трябва да приключи на 31 декември 2020 г., като дотогава цялото Европейско законодателство ще продължи да се прилага. Преходният период може да бъде удължен с до две години, ако за това има общо съгласие между ЕС и Великобритания. 

От МВнР злязоха със съвет към сънародниците ни да се снабдят с международен паспорт с биометрични данни, ако планират пътуване до Обединеното кралство след 1 януари 2021 г., тъй като тогава правилата може да бъдат променени. Добре е българите своевременно да се информират и за новостите около шофьорските книжки.

Според официалния британски сайт gov.uk, ако вашето МПС е застраховано в ЕС, но не във Великобритания, трябва да носите "зелена карта". Добре е всеки, който търси актуална информация по темата, да следи новините именно в тази електронна страница.

От СБА посочват, че информацията, качена по-рано на сайта на българското МВР, вече е свалена, като е възможно това да е направено, за да бъде акутализирана.  По-рано в електронната страница на ведомството пишеше, че при оттегляне на Обединеното Кралство от Европейския съюз със споразумение в рамките на преходния период свидетелство за управление на моторно превозно средство (СУМПС), издадено от Обединеното Кралство, ще бъде разглеждано като СУМПС, издадено от държава членка на ЕС и гражданите на OK ще могат да използват своите СУМПС, издадени във Великобритания, до датата на тяхната валидност или до края на преходния период, в зависимост от това коя от двете дати настъпи най-напред. Същото важи и за българските книжки в Обединеното Кралство.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив