29 Март 2024, 07:27 Днес (0) | Вчера (11)

140 години застраховане в България – честит професионален празник, застрахователи!

30 Септември 2022 16:41 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 септември 2022, 16:42

Желаем ви здраве, успешен бизнес и доволни акционери и клиенти!

На 1-ви октомври тази година българското застраховане отбелязва кръгла годишнина – застрахователи, брокери, агенти и свързаните с тях професии вече 140 години се грижат клиентите да бъдат защитени и спокойни за своя живот, здраве и имущество. Браншът  посреща годишнината с множество успехи, например овладяната криза с ковид вируса, сключване на застраховки в условията на локдаун, засилена дигитализация и предоставяне на дистанционни услуги, повече онлайн продажби, устойчивост на бизнеса в условията на икономически предизвикателства, повишена инфлация и понижена покупателна способност и др.  За първото тримесечие на тази година общо пазарът демонстрира ръст на премийте от 9,7% на годишна база до 885 млн. лв. Изплатените обезщетения са със 7,1 % по-високи спрямо същия период на 2021 г. и възлизат на 336 млн. лв.  Общото застраховане отчита увеличение на премийния приход с 8% на годишна база, който към март достига 710 млн. лв. Изплатените обезщетения възлизат на 266 млн. лв., като изменението на годишна база е 4%. В животозастраховането темпът на растеж остава изпреварващ този в общото застраховане и достига 17% на годишна база, въпреки че е по-нисък от отчетения ръст в края на 2021 г. Премийният приход в животозастраховането достига 175,5 млн. лв., а изплатените обезщетения са 69 млн. лв., или с 21% повече спрямо същия период на 2021 г.
Сред проблемите, с които браншът посреща своя празник, може да бъдат изброени както външни – например, климатичните рискове, увеличаващите се загуби за икономиката и домакинствата вследствие на природните бедствия, войната в Украйна, променящата се европейска регулаторна рамка – така и вътрешни, например все още нестартиралата система бонус-малус в автомобилното застраховане, все още ниското застрахователно проникване особено в някои сектори, и пр.
Застраховането като сектор играе огромна роля и има все още неизползван потенциал. Компаниите имат задачата и поотделно, и като бранш да предложат нови възможности и продукти за защита на клиентите в променените условия на живот, особено в области като виртуалната среда, животозастраховането и здравното и пенсионното осигуряване. Секторът като цяло трябва да отговори и на предизвикателствата за по-голямо застрахователно проникване и по-високо ниво на защита.
Затова, в навечерието на празника ИНСМАРКЕТ честити годишнината на всички, свързани със застрахователното дело, като им желае здраве, успехи, бизнес без сътресения и доволни акционери и клиенти!
За любителите на историята прилагаме част от фактите в развитието на българското застраховане. Още преди 10 години ИНСМАРКЕТ подготви юбилейна изложба за 130-та годишнина на застраховането у нас, която представи в София и страната, както и луксозно списание във връзка с годишнината.

Първото българско застрахователно дружество е учредено през далечната 1890 г. в Русе – това е  дружество "България". Година по-късно, през 1891-ва княз Фердинанд подписва указ за основаване на дружеството. Първите години на развитие са белязани от бурен възход и появата на множество дружества. Български компании прехвърлят границата и наши експерти започват работа и в съседните страни. До Втората световна война застраховането се утвърждава като важен стопански отрасъл у нас. Към 1946 г. у на работят 30 застрахователя – 19 български и 11 клона на чуждестранни компании. Всички те са обединени със закон в "Държавен застрахователен институт”, който остава монополист на българския застрахователен пазар в продължение на 15 години, до 31 юли 1961 г. На тази дата с Постановление на Министерския съвет е основано външното застрахователно дружество "Булстрад” като първото акционерно дружество в страната. То е създадено с цел да обслужва търговския стокообмен, всички видове транспортно застраховане, международния туризъм, задграничното строителство и редица други български интереси в чужбина. До появата на частни застрахователни компании през 1989 г. ДЗИ остава монополист във вътрешното застраховане в България. След като през 1989 г. пада юридическият монопол в застраховането до 1996 г. се нарояват около 130 застрахователни компании. През 1996 г. е приет Закон на застраховането, а година по-късно е създадена Дирекция за застрахователен надзор (ДЗН). Тя започва лицензиране на компаниите на пазара при строги правила, ред и критерии. В резултат на това през 1998 г. са лицензирани 25 от заварените и от новоучредени застрахователи. 17 от тях са в общото застраховане, 8 – в животозастраховането. От 1998-1999 г. започва да се води официална статистика за финансовите резултати на застрахователните компании. В годините след началото на демократичния преход българското застраховане преодоля множество проблеми и извървя дълъг път от дискредитиран от силовите групировки бизнес до регулиран сериозен пазар.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив