19 Април 2024, 18:28 Днес (10) | Вчера (11)

2012 ще бъде губеща за гръцкия туризъм

28 Юни 2012 13:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 28 юни 2012, 13:42
Гърция - cepolina free photo

Сериозен спад в приходите си отчитат гръцките хотелиери през първите шест месеца на 2012 г.

Сериозен спад в приходите си отчитат гръцките хотелиери през първите шест месеца на 2012 г. Според изследване, в което са били използвани данни на местните съюзи на хотелиерите от цяла Гърция през първите три месеца на годината нощувките са намалели с 25 на сто.

В зимните курорти, които традиционно привличат голям брой посетители спадът е бил от порядъка на 20 на сто. „Април и май бяха най-„лошите” месеци, през които нощувките намаляха средно с 35 на сто”, посочи той, съобщава електронното издание GRRepoter.

Най-голям е бил спадът в островите в северната част на Егейско море – 50 на сто и на полуостров Пелопонес – с 40 на сто.

„Проблемите, които предизвикаха тези резултати са два: лошият имидж на страната, политическата нестабилност и несигурността около оставането й в еврозоната и пълният срив на вътрешния туризъм. Да не забравяме и социалния туризъм, който тази година липсва за пръв път от пазара и водеше на различни дестинации над половин милион гърци”, каза председателят на хотелиерската палата.

По време на същия период е бил отчетен спад и в потока на чуждестранни туристи, достигнал до 8,1 в цялата страна. Интересен е фактът, че ако в сметката не бъде включена Атина, процентът на туристите в останалата страна би бил положителен. Георгиос Цакирис отбеляза, че месец май за Атина е каквото е август за островите. Това се доказа и от цифрите: При общ спад в цялата страна с 4,8 на сто, в Атина той е 14,5 на сто, а през май е достигнал до 20 на сто.

Георгиос Цакирис подчерта, че Атина постепенно губи стойността си на туристическа дестинация, вследствие на бурните демонстрации, упадъка на центъра и високата престъпност. Според хотелиерите най-голям спад се отчита в броя на туристите от Германия, Холандия и скандинавските страни.

В същото време обаче по данни на агенцията за електронни резервации Expedia, веднага след изборите и по-конкретно в дните между 18 – 24 юни е настъпил бум в посещенията на потребители, които са търсили информация за вариантите за почивка в Гърция. На 18 юни, само ден след изборите е бил регистриран рекорден брой резервации.

„Все пак този голям брой посещения поне засега не са се превърнали в резервации, но смятаме, че през същинския летен сезон ще имаме повишение. За щастие периодът на политическата нестабилност не съвпадна с него, но пък „хвана” периода на предварителните резервации и началото на летния сезон”.

Гръцките хотелиери смятат, че ще успеят да покрият част от загубите от изключително лошата първа половина на 2012. Въпреки това не се заблуждават, че годината ще е толкова успешна за тях, както 2011 и заявиха, че очакват тя да завърши със загуби от порядъка на 15 на сто.

Както посочиха, най-сериозни загуби ще претърпят малките хотели, които традиционно са работели с гръцки туристи и тези, които не се намират близо до летища, на които да се извършват чартърни полети и съответно нямат договори с големи чуждестранни туроператори.

„Гърците нямат пари, за да отидат на почивка. От момента, в който са намалели с 35 на сто пътуванията в чужбина, които по принцип са привилегия на хората с по-високи възможности, какво остава за онези с по-ниски доходи”, каза Георгиос Цакирис и допълни, че социалният туризъм трябва да бъде възроден. От палатата дори са предложили примерен план за изпълнението на такава програма, без участието на държавни структури, които доскоро се занимаваха с това и бяха регистрирани фрапантни случаи на измами.

По отношение на намалението на цените, Георгиос Цакирис посочи, че това на практика е „единственото оръжие в ръцете на хотелиерите”. То обаче не се очаква да е по-високо от 8 – 9 на сто и бе аргументирано с високите данъци и повишението на заплащането на служителите в областта на туризма миналата година, съобщава електронното издание grreporter.

Те от своя страна се готвят да проведат 24-часова стачка с искане заплатите им да не бъдат намалени с 18 на сто и да подпишат колективен трудов договор. В допълнение се готвят да проведат 48-часова стачка през юли, както и други протестни действия.

Георгиос Цакирис ги призова да осмислят, че всяко подобно действие изпраща лоши послания в чужбина и предвещава негативни последствия за туризма и да не пристъпят към такива.

Преди няколко дни членове на синдикалната организация на гръцките комунисти ПАМЕ блокираха входа на хотел на остров Корфу и са заплашвали някои от служителите, които не са били съгласни със стачката. Представители на международната хотелиерска верига – собственик на хотела изпратиха писмо до генералния секретар на партията Алека Папарига, в което я призоваха да поеме ангажимента да няма други подобни акции. Заслужава да се отбележи, че това е първият случай, в който бизнесът се обръща към политически лидер, за да бъдат прекъснати действия, които поставят под риск неговата дейност.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив