20 Април 2024, 11:33 Днес (0) | Вчера (10)

31 жертви в Белгия и най-малко 184 в Германия след опустошителните наводнения

19 Юли 2021 14:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 юли 2021, 14:16

Броят не е окончателен, много се водят безследно изчезнали

По последни официални данни наводненията в Белгия от миналата седмица са отнели живота на 31 жертви, а 128 са изчезнали, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. Засега липсва приблизителна оценка на щетите, които включват сринати къщи, повредени пътища, наводнена собственост и земеделски площи в района на Лиеж. В спасителните дейности са участвали няколко хиляди служители на белгийската полиция и войска, както и много доброволци. Според министъра на вътрешните работи Анели Верлинден, никакви предварителни мерки не е можело да предотвратят пораженията от природното явление, което по думите на учени се наблюдава веднъж на два века.
Утре в Белгия е обявен еднодневен национален траур. В сряда се предвижда страната да отбележи националния си празник по-скромно от предвиденото.
Досега в Белгия национален траур е бил обявяван десет пъти, уточняват медиите. За първи път това се е случило през 1935 г. заради внезапната смърт на кралица Астрид (едноседмичен траур), а в следващите години страната е обявявала тридневен траур заради срутване на рудник през 1956 г. и при пожар в Брюксел със стотици загинали; при влаковата катастрофа от 2004 г.; заради катастрофата на автобус с деца през 2012 г. и след атентатите в Брюксел от 2016 година.

Междувременно, нова разносметка показва, че в Германия жертвите са най-малко 165 след опустошителните наводнения в западната част на страната. Много хора още се водят безследно изчезнали, предаде Франс прес. Според "Евроактив", жертвите вече са най-малко 184, предаде БНР.
В най-силно засегнатата провинция Райнланд-Пфалц са установени вече 117 смъртни случая срещу 112, преброени преди, има и 749 ранени, заяви за АФП Верена Шойер, говорителка на полицията в Кобленц.
В Северен Рейн-Вестфалия последните данни от снощи бяха за най-малко 47 загинали; за един смъртен случай информира и южната провинция Бавария, където през уикенда паднаха обилни валежи.
Очаква се днес вътрешният министър Хорст Зеехофер да посети пострадалите райони, по-специално Бад Нойенар-Арвайлер, в една от долините, най-тежко засегнати от наводненията. Действията на министъра консерватор вероятно ще бъдат критикувани на предстоящ дебат за евентуални повреди в системите за предупреждение при бедствия и аварии, свързан със смъртоносните наводнения.
Германия все още е в шок заради тази най-голяма природна катастрофа в най-новата си история.
Канцлерката Ангела Меркел посети вчера село Шулд недалеч от Бон, където река Ар, превърнала се в побесняла водна стихия, разруши част от историческия център.
"В немския език трудно се намират думи, за да се опише това опустошение", сподели тя, нарече разрушенията "сюрреалистични" и обеща подкрепа от федералния център.
В сряда правителството ще представи програма за спешна помощ на стойност най-малко 300 милиона евро. Ще последва мащабна програма за възстановяване, за която ще бъдат отпуснати милиарди евро.
Експерти и политици посочиха за виновник затоплянето на климата. Вчера Меркел призова за "много големи усилия", насочени към ускоряване на политиките в сферата на климата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив