25 Април 2024, 18:18 Днес (14) | Вчера (12)

75 хил. инвестиционни банкери може да останат без работа

19 Септември 2012 16:07 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 19 септември 2012, 16:11

Приходите на инвестиционните банки в глобален мащаб се очаква да спаднат с 15%

 

Дълговата криза в еврозоната ще се отрази негативно върху инвестиционните банки, като ще ги принуди да освободят 15% от работната си сила, което набряава 500 хил. души през следващите пет години. Прогнозата е на консулантската компания Ролан Бергер Стратеджи Кансълтантс, съобщи Дарик. Според нея по-затегнатите регулации върху финансовите институции се отразяват негативно върху приходите на инвестиционните банки, които отчитат по-малки печалби, а склонността им към поемане на риск намалява. 

През тази година приходите на инвестиционните банки в глобален мащаб се очаква да спаднат с 15%. Средната възвръщаемост на капитала ще падне от 15% през 2010 година на 5%. Това са фактори, които неминуемо ще доведат до освобождаване на кадри.

 Най-големите инвестиционни банки ще се опитат да се защитят от негативните тенденции в бизнеса чрез насочване към развиващите се пазари, докато по-малките играчи ще се концентрират върху ниши на пазара, по-специални продукти и конкретен тип клиентски сегменти.

 "Инвестиционните банкери трябва да ориентират дългосрочната си визия за растеж към Азия, Южна Америка и източна Европа, но също така трябва да са готови да посрещнат рискове от кратковременни неблагоприятни събития на тези пазари", коментира консултантът Маркус Бьоме пред Ройтерс.

 Това, което се е отразило негативно върху индустрията на инвестиционните банки през последните месеци, е спадът на приходите от търговията с акции. Това прави трудно поддържането на скъпоплатения персонал в брокерските отдели.

 Голям спад на приходите има и в сегмента на сключване на сделки. Те са спаднали с повече от 7% до 86 млрд. долара при първите 10 по големина инвестиционни банки в света. Това се случва въпреки съживяването при търговията с облигации.

 Morgan Може би първата голяма инвестиционна банка, която обяви, че ще извърши съкращения, бе Morgan Stanley, която обяви редукция на персонала с хиляда души през юли, което е част от програмата за съкращаване на 7% от служителите. Goldman Sachs също се подготвят за уволнения в търговските отдели. Банката вдигна още по-високо летвата, която си е поставила за оптимизиране на разходите, като обяви, че трябва да икономиса допълнителни 500 млн. долара.

 През миналата седмица и Deutsche Bank заяви, че предстоят съкращения в редиците. От дружеството предстои да си заминат 1 900 души, сред които ще има и ръководен персонал. От банката заявиха също така, че слагат край на културата на поемане на високи рискове в преследване на бързи печалбли.

 По 3 500 работни места се подготвят да съкратят още швейцарските банки UBS и Credit Suisse.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив