29 Март 2024, 16:17 Днес (11) | Вчера (11)

Moody's оценява как коронавирусът ще повлияе на икономиките

31 Януари 2020 15:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 януари 2020, 15:08

Ситуацията е тревожна не само за Китай, но и за света

Епидемията от коронавируса, избухнала в китайския град Ухан, може да повлияе сериозно на потреблението, имайки предвид, че през последните 16 години то има сериозен принос в икономическия ръст на Китай, коментират от Moody's Investors Service. В последния отчет на компанията се казва, че ако действително има рязко забавяне на потреблението, може а е очаква, че в отговор ще бъде смекчена макроикономическата политика, което може да промени локомотивите на ръста през 2020 год. Вирусът ще  повлияе на приходите от организирани пътувания, на транспорта, на ресторантския бизнес, на търговията на дребно и на услугите в Китай. Потребителското търсене в сектора на здравеопазването и медицинското оборудване, най-вероятно ще нарасне. Властите в Китай предприемат различни карантинни мерки за удържане на инфекцията, сред които спиране на обществения транспорт, затваряне на офиси, щателни проверки в големите търговски центрове. Тези мерки ще помогнат за ограничаване на вируса, но ще доведат до загуби и ще ограничат икономическата активност. Следващите няколко седмици ще бъдат особено важни за определяне степента на заразеност и ефективността на карантинните мерки. Спирането на производството ще се отрази особено силно на вътрешното снабдяване, което ще повлече след себе си съкращаване на частните инвестиции и, като вторичен ефект, ще повлияе на потребителските разходи.
Провинция Хубей ще понесе основните икономически загуби. Столицата на провинцията Ухан е ключов транспортен и промишлен възел в централен Китай. Самата провинция е девета по брой на населението и седма по БВП в страната, което означава, че забавянето на икономическата активност ще доведе до сериозни  последици за Китай като цяло.
Страната играе голяма роля в световния ръст и е тясно свързана с останалия свят. Проблемите, които коронавирусът създава на китайците, ще се пренесат и върху бизнес партньорите от чужбина, с които местните компании имат договори, основно заради забавените доставки. Това може да има не само сериозни, но дори разрушителни последици върху веригата на оставките. Глобалните компании, работещи в пострадалия район, могат да се сблъскат със загуба на продукция заради евакуирането на работници. Компаниите, работещи извън Китай, които имат силна зависимост от производството в пострадалия район, също ще изпитат сериозни проблеми заради възможното прекъсване на бизнес и забавянето на производството. Ако заразата се разпространи значително извън пределите на Китай, ще се увеличи натоварването и върху здравеопазването и в засегнатите страни.
Преди два дни Китай преустанови изцяло вътрешния и изходящия туристически бизнес както за китайци, така и за чуждестранни туристи, което означава катастрофални загуби за страната и сериозни трусове за туристическата индустрия в други части на Азиатско-Тихоокеанския регион. Страхът от зараза със сигурност ще отслаби търсенето в Хонконг, Макао, Тайланд, Япония, Виетнам и Сингапур – основните направления за китайките туристи в последните години.
Moody's очаква, че рискът от потенциалните негативни поледици за вътрешния туризъм в съседните страни ще бъда много по-висок от този при атипичната пневмония през 2003 г. Ситуацията е особено тревожна за Япония, която се опитва а се възстанови от спада в потреблението.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив