25 Април 2024, 04:24 Днес (0) | Вчера (12)

Гърция прави икономически зони с български заплати

29 Август 2012 14:32 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 29 август 2012, 15:14
cepolina free photo

Предложението за специалните зони идва в момент, когато Гърция се опитва да вдъхне живот на икономиката си, преживяваща пета поредна година на рецесия

Фалирала Гърция, която не може да се справи с предизвикателното неплащане на данъци, предлага на нейна територия да бъдат изградени специални икономически зони, като тези в Китай, но с български заплати, съобщава в. "Димократия", цитиран от БТА.

Целта на това предложение е в Гърция да бъдат създадени зони за инвестиции, чрез които страната да измъкне икономиката си от депресията.

Предвижда се зоните да предоставят на инвеститорите данъчни и административни преференции. Атина вече води разговори с Европейската комисия (ЕК) за одобрение на проекта, каза министърът на регионалното развитие Костис Хадзидакис.

 "Вярваме, че тези зони ще подкрепят реалната икономика чрез своя специален режим за привличане на инвестиции и генериране на износ", казва той. "Създаването на такива зони ще превърнат Гърция в инвестиционна дестинация", пише в. "Нафтемборики".

Смята се, че за да привличат местни и европейски инвеститори, заетите в тези зони трябвало да бъдат с български заплати. Предложението за специалните зони идва в момент, когато Гърция се опитва да вдъхне живот на икономиката си, преживяваща пета поредна година на рецесия. Такива зони съществуват в някои развиващи се страни като Китай с цел да стимулират растежа.

Все пак структурните реформи като понижаването на заплатите и либерализацията на трудовия пазар остават ключови за спасяването на Гърция, договорено с Европейската централна банка (ЕЦБ), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС).

Атина критикува този план за това, че отделя твърде голямо внимание на бюджетните икономии и твърде малко на мерките за растеж. За периода 2008 г. - 2012 г. гръцката икономика вероятно се е свила с около 20 на сто, отчасти поради бюджетните икономии, предписани на страната за понижаване на дефицита и дълговата й тежест.

Хадзидакис призовава партньорите на Гърция в ЕС да приемат плана за създаване на специалните икономически зони в страната. Според него, някои страни от съюза имат възражения срещу подобен проект, тъй като това би дало на Гърция конкурентно предимство.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив