23 Април 2024, 12:38 Днес (5) | Вчера (13)

Синдикатите против диференцирано увеличение на пенсиите

02 Октомври 2012 15:32 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 2 октомври 2012, 16:29
commons.wikimedia.org

КТ "Подкрепа" не приема замразяването на обезщетенията за майчинство и за безработица

 

От КТ "Подкрепа" се обявиха против идеята на управляващите за диференцирано увеличение на пенсиите в зависимост от годината, в която са отпуснати.

 

Синдикатът настоява от 1 април всички пенсии да се преизчислят с актуалния среден осигурителен доход за 2012 година.

"Нещата са трагични, защото въпросът от къде ще се вземат пари стои с пълна сила. Този въпрос оставя висящ и всички ние трябва да настояваме да получим категоричния отговор", заяви президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, съобщава bTV.

"Много сме я закършили с парите"

С тези думи той коментира идеите на управляващите, появили се в публичното пространство, за облагане на пенсиите с данък и за данък върху спестяванията на хората.

"Пари се генерират от работещите, а всички сигнали, които имаме е, че икономиката затъва. Контролът се засили, но това дали е достатъчно", коментира още Тренчев.

Синдикалистите не приемат и начина, по които се предлага да стане самото индексиране - по хармонизираната инфлация за разглеждания период, която е по-ниска от официалната за страната, защото отчита и потреблението на луксозните и по-скъпи стоки.

КТ "Подкрепа" ще настоява при преизчисляване на пенсиите да се използва инфлацията, измерена с по-малката потребителска кошница.

Именно тази кошница съдържа предимно хранителни стоки, които се използват от пенсионерите, стоки, които са поскъпнали в последните години, коментира експертът на синдиката и бивш управител на НОИ Николай Николов.

"Пенсиите - зона забранена за политици"

Думите са на вицепрезидента на синдиката Димитър Манолов. Той припомни, че според Кодекса за социално осигуряване пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с решение на Надзорния съвет на НОИ и попита защо въпреки този текст пенсиите се увеличават от 1 април.

Синдикатът посочим че ГЕРБ не иска да изпълни предизборното си обещание за вдовишките добавки, което е и записано в Кодекса за социално осигуряване. От началото на следващата година вдовишката добавка трябваше да се увеличи от 26,5 % на 30 %.

КТ "Подкрепа" иска да се увеличи минималният размер на обезщетението за безработицата в зависимост от ръста на инфлацията след 2009 година. Те не приемат и замразяването на обезщетенията и помощите за майчинство и отглеждане на децата.

Синдикалистите одобряват само идеята за повишаване на минималната работна заплата на 310 лева от началото на 2013 година, но искат в средата на годината да има още едно увеличение – на 330 лева.

От конфедерацията припомнят, че бюджетът на ДОО за следващата година все още не е разгледан на заседание на Надзорния съвет на НОИ и двата синдиката все още не са имали възможно да изкажат официално становището си.

До вчера обаче те не са били получили проектозаконите на ДОИ, НЗОК и проектобюджета за държавния бюджет за догодина.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив