29 Март 2024, 14:17 Днес (9) | Вчера (11)

Общественият съвет към министерството на икономиката ще обсъжда енергийната криза

05 Април 2013 08:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 5 април 2013, 08:55
Под лиценза на creativecommons

Вчера енергийният системен оператор започна ограничаване на производството на ток от всички централи заради невъзможност да се поддържа баланса между производство и потребление

Проблемите в енергетиката ще бъдат обсъдени на първото заседание на общественият съвет към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Вчера енергийният системен оператор започна ограничаване на производството на ток от всички централи заради невъзможност да се поддържа баланса между производство и потребление. Причината е, че потреблението на електричество в страната е намаляло критично, спаднал е драстично и износът на ток.

Преносната мрежа обаче не може да издържи огромното напрежение без консумация. Именно за да се избегнат тежки аварии, от които много хора може да останат без ток, започна ограничаването на производството.

Намалена беше работата на АЕЦ "Козлодуй", спрени са част от фотоволтаичните централи, както и мощности от ТЕЦ-овете. От електроенергийния оператор отчетоха, че за първите три месеца от годината потреблението е с 10 на сто по-ниско, отколкото е било през същия период на миналата година. Износът  е спаднал с 31%.

Междувременно от Българската фотоволтаична асоциация съобщиха, че са изпратили вчера протестно писмо до президента, министър-председателя и министъра на икономиката във връзка с намерението за "грубо нарушаване на действащото българското и европейско законодателство от страна на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД (ЕСО). Подготвено е ограничаване с 40% на произведената електроенергия от ВЕИ заради "застрашаване на баланса в енергийната система на страната", посочват от организацията.

Асоциацията подготвя сигнал до главния прокурор, в който ще поиска да се спре извършваното нарушаване от ЕСО и електроразпределителните дружества на действащото българското законодателство и на европейските нормативи.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив