29 Март 2024, 01:30 Днес (0) | Вчера (11)

Заради климатичните промени в света се появяват незастраховаеми региони

26 Юни 2013 12:23 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 26 юни 2013, 12:26

За да бъде избегнат подобен сценарий Женевската асоциация за застрахователни проучвания призовава правителствата да отделят повече средства за защита от катаклизми и да субсидират застрахователните премии на населението от региони с висока опасност от природни бедствия

Застрахователните компании предупреждават, че заради повишаването на нивото и температурата на океаните, много региони на планетата рискуват да останат без възможност да се застраховат. За да бъде избегнат подобен сценарий Женевската асоциация за застрахователни проучвания призовава правителствата да отделят повече средства за защита от природни катаклизми и да субсидират застрахователните премии на населението от региони с висока опасност от природни бедствия.

Климатичните промени принуждават застрахователите да вдигат цената на полиците в редица региони на света, като техният брой непрестанно расте.

Части от Великобритания и Флорида вече са изправени пред рискови природни условия, които са незастраховаеми. Малко е вероятно това да са последните райони с такива проблеми, казва Джон Фицпатрик, генерален секретар на организацията.

Правителствата трябва да отделят повече средства за превенция срещу наводнения и да затегнат нормите при строителството в рискови региони.

„Властите могат да поддържат политика на икономии в кратка перспектива, но в бъдеще ще им се наложи да похарчат огромни средства за възстановяване на на повредена инфраструктура“, подчертава Фицпатрик.

Според него държавите трябва да инвестират повече в защитни механизми срещу наводнения и да затегнат изискванията за строителството в рисковите райони, за да намалят щетите при екстремни климатични условия, посочвайки като причина урагана Санди, който удари Ню Йорк и Ню Джърси през октомври и струва на икономиката около 65 млрд. долара. 

Въпреки загубите от Санди и редицата природни бедствия през миналата година като цяло застрахователните премии в световен мащаб остават почти без промяна извън незасегнатите райони. 

Застрахователи обаче предупреждават, че премиите се поддържат изкуствено ниски в краткосрочен план, заради навлизането на капитали в сектора на фона на ниските лихвени проценти. Учени информира за признаци за затоплянето на океаните от повече от десетилетие, но според проучвания наскоро това явление може да се окаже доста по-ясно изразено, отколкото се смяташе. 

Броят на природните бедствия в световен мащаб е нараснал видимо през последните 30 години, според данни на презастрахователната компания Munich Re. Броят на бурите, наводненията, топлинните вълни, засушаванията и горските пожари е нараснал от около 300 на година през 1980 г. до около 900 през 2012 г.

Фицпатрик също така посочва наводненията в Тайланд година преди Санди. Тогава щетите бяха за 43 млрд. долара и според него, ако властите са били положили малко повече усилия пред това, щетите е можело да не са толкова големи.

Нивото на океаните е нараснало с 20 см през последния век, но през последните години се отчитат по-бързо покачване. В последния доклад на Междуправителствената рамка по измененията в климата към ООН от 2007 г. се казва, че морското равнище е нараствало средно с 1.8 мм на година в периода 1961-2003 и с 3.1 мм на година в периода от 1993 до 2003 г. 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив