28 Март 2024, 19:28 Днес (11) | Вчера (12)

Експерт: Ранното пенсиониране и инвалидните пенсии - големият проблем на системата

06 Април 2015 14:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 април 2015, 14:58
Под лиценза на creativecommons

Пенсионните компании да дават повече информация в какво инвестират и защо точно там, за да има по-голяма осведоменост

Пенсионната система зависи от много параметри. В момента се говори за увеличаване размера на пенсионната вноска, но приходите на НОИ зависят в много по-голяма степен от други два параметъра – колко хора имат работа и се осигуряват и какви са доходите, върху които се осигуряват.

В момента се опитваме да правим пенсионна реформа без да говорим за пазара на труда, за икономиката и за инвестициите. Това обяви пред агенция "Фокус" Лъчезар Богданов, икономист от"Индъстри уоч”.
Всъщност големият проблем на българската пенсионна система са множеството възможности за ранно пенсиониране, които съществуват, коментира експертът. Той посочи, че средната възраст, на която са отпуснати нови пенсии за последната година, е 56 години и препоръча да се върви в посока редуциране на тези придобивки с по-бързи темпове, "тъй като едва ли пенсионната система може да чака до следващите 25 години да се случат тези мерки".

Другият проблем на пенсионната система, според Лъчезар Богданов, са инвалидните пенсии. Инвалидните пенсии гонят почти 1 милион.

Богданов коментира настоящият пенсионноосигурителен модел у нас, като обясни, че ако хората работят малко и имат ниски доходи, и имат ниска вноска в капиталов стълб, абсолютно ясно е, че няма как да имат и висока пенсия, от една страна. От друга страна, с този относително затворен пенсионен пазар, който имаме в момента, с няколко фонда и относително недоразвит капиталов пазар в България винаги възникват въпроси къде всъщност инвестират средствата пенсионните фондове, дали това е най-добрият вариант и се създава отново този елемент на недоверие. "Ако фондовете не са активни да дават много ясна информация в какво инвестират и защо точно там, и какво очакват да се случи от тези инвестиции, сигурно е напълно нормално хората да имат притеснения. Така че и от страна на пенсионните фондове, за да бъде този модел устойчив, и за да има доверие, че тези фондове наистина управляват добре парите на хората, те трябва според мен малко по-активно също да обясняват какво правят, защо го правят, къде инвестират, какви са фирмите, в които инвестират, защо те са добри, защо акциите, които купуват са потенциално надеждни и доходоносни, защо облигациите, които купуват са такива, в кои държавни ценни книжа инвестират, тъй като знаем, те не инвестират само в български, те инвестират и в ценни книжа на международните пазари. С две думи нужно е повече информация и повече разяснения и обяснения на това защо това, което правят те с нашите вноски, ще даде някаква сигурност и доходност в следващите години."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив