24 Април 2024, 06:19 Днес (0) | Вчера (6)

Бизнесът се крепи на ниските заплати, призна социалният министър

07 Септември 2015 11:29 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 септември 2015, 10:35
Под лиценза на creativecommons

"Няма административен механизъм, чрез който да се увеличат заплатите, единственото решение е държавата да се пребори с корупцията". Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин в студиото на Нова телевизия

"Дори, когато върви икономиката, работните заплати не са най-бързо растящите. Бизнесът разчита на ниското заплащане на труда като фактор, който помага дейността му", обясни причината за ниските доходи министърът на труда.

Според него решението е с промените, които сега се разписват за привличане на работна сила от чужбина. "За да дойде чужденец, той трябва да взима минимум над 3 пъти на средната работна заплата и да е висшист", обясни той.

"Много разчитам на дуалната система, тя е принципна промяна. Т.нар. висшисти си намират най-лесно образование, проблемът е, че те започват трудовия си стаж на 25 години", каза министърът по повод високия процент на безработица и същевременно хилядите незаети работни места.

"Липсват майсторите. Хора със средно образование, добри заварчици, автомонтьори, стругари, хора в машиностроителното произвоство", обясни министърът. Той бе скептичен, че класическият  пример на бежанци - семейство от Сирия с деца биха се справили с минимална работна заплата.

"В националния план за заетост имаме символични места за бежанци", каза Калфин и призна, че повечето от нелегалните имигранти в станата ни не искат да останат тук.

"Те идват масово без документи. Нямат документи за самоличност, съответно - за завършено образование. Имаме ангажимент за 500 бежанци от други страни, който вече е поет", заяви министърът.

Според него принципът за разпределяне на мигранти в Европа: "Взимай или плащай" не е справедлив. Отпуска се еднократна помощ от 6000 лева, но следват множество пробеми, призна Калфин.

"Целият проблем с бежанците, цялото това огромно каналджийство, хиляди километри минават тези хора. Между бежанците има много хора, които бягат от страни, в които няма военен конфликт", каза вицепремиерът.

"Не може да сме всички заедно, когато идва Арабската пролет и изведнъж... да изчезнат. САЩ, които са важен партьор и имат принос към това, което се случва в Близкия Изток, да съдействат", призова Ивайло Калфин.

Относно темата за еднократната парична помощ за раждане, социалният министър бе категоричен, че тя е символична и не бива да бъде отменяна. Проблемът с децата, които биват изоставяни е въпрос и на здравна култура. Социалният министър призна, че има цели квартали, села, където децата се водят болни от епилепсия, астма.

Той спомена и за опитите за заобикаляне на промените в закона, които изравняват условията за социално подпомагане на хора с граждански брак и фактическо съжителсто. "Няма как социалните работници да влизат в спалните на хората", каза Калфин.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив