25 Април 2024, 10:42 Днес (2) | Вчера (12)

Литва ще е първият в Европа потребител на газ от САЩ

18 Ноември 2015 15:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 ноември 2015, 12:19
Под лиценза на creativecommons

Това ще стане през февруари 2016 г. в терминала "Независимост", който от януари тази година работи в Клайпеда

Първата европейска страна, в която ще бъде доставен втечнен природен газ от САЩ, е Литва, съобщи "Ройтерс". Това ще стане през февруари 2016 г. в терминала "Независимост", който от януари тази година работи в Клайпеда.

Агенцията се позовава на двама свои източници от газовия бизнес.

Според един от тях преговорите за първата пратка продължават, а Lietuvos Energija искала американският газ да бъде продаван на цени под тези, които действат в момента за руския.

На "Независимост" засега доставя единствено норвежката Statoil, но още през февруари бе подписано предварително споразумение между американската Cheniere Energy и литовската Litgas. Компанията Cheniere Energy изгражда първият от 40 години насам терминал за износ на втечнен природен газ в САЩ.

Норвежките доставки не притесниха особено Москва, но ако американските обеми са значителни, "Газпром" ще трябва да реагира, коментират анализатори за "Ройтерс".

Тиери Бро от Societe Generale казва, че Русия "ще се сражава" за европейския пазар, където за периода 2017-2018 г. се очертават доставки на газ не само от САЩ, но и от Катар и Австралия.

Стивън О`Рурк от Wood Mackenzie предполага, че "Газпром" може да предложи по-ниски цени на европейските си клиенти или ще избере друга тактика - да намали добива, без да намалява цените (както постъпи през 2008-2009 г.), и да изчака възстановяване на статуквото. Неговите изчисления показвали, че руснаците ще трябва да предложат цени с около 20-25% по-ниски от сегашните, ако искат да държат американците далеч от европейския пазар. По-трудна ще е битката с втечнения газ от Катар, който е на по-ниска цена.

"Ройтерс" определя американската доставка за Литва като жест към балтийските държави, силно зависими от руската енергия, както и "вероятен първи изстрел в ценова война за пазарен дял в задния двор на Москва". Руснаците обаче получиха предимство покрай санкциите, защото рублата рязко поевтиня, а с това чувствително намаляха и производствените разходи на "Газпром". Освен това компанията разполага с внушителни резерви от суровина и свободен капацитет в инфраструктурата си за пренос. На трето място, "Газпром" вече променя политиката си и скоро ще проведе първи търг за продажби на газ на спотови цени специално за балтийския район.

В средата на октомври трите балтийски републики и Полша подписаха споразумение за строеж на дълъг 534 км газопровод от Централна Полша до Югоизточна Литва. Капацитетът му не е голям – 2.4 млрд. куб м годишно към Литва, Латвия и Естония и 1 млрд. куб м при реверсивни доставки – но и балтийските пазари на газ не са големи.

На церемонията Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия, заяви, че проектът трябва да постави край на енергийната изолация на Балтика и да гарантира свободно движение на енергия в ЕС. Стойността на газопровода е около половин милиард евро, значителна част от които са от еврофондовете.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив