28 Март 2024, 22:52 Днес (11) | Вчера (12)

Калфин е скептичен за отпадането на надбавките за стаж

04 Декември 2015 16:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 декември 2015, 15:29
Под лиценза на creativecommons

С уговорката, че е необходимо да се изчака конкретно предложение, социалният министър Ивайло Калфин коментира пред журналисти, че ако влязат добавките за прослужено време в заплатата, тя "замръзва"

Ако нямаме достатъчно добър механизъм за актуализация на заплатите, то това не е добра идея, заяви министърът, цитиран от БТА,  в отговор на въпрос във връзка с заявени намерения от ГЕРБ за премахване на доплащането за прослужено време към заплатата, включително и в Кодекса на труда.

Калфин направи уговорката, че е нужно да се изчака дали ще се появи такова предложение, в каква форма ще е то и напомни, че то трябва да бъде обсъдено със социалните партньори.

За премахването на надбавката за прослужено време се заговори напоследък покрай приемането на бюджета за догодина. Финансовият министър Владислав Горанов защити тезата, че надбавката за прослужено време към заплатите трябва да отпадне както за служителите на МВР, така и изобщо от Кодекса на труда, а председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова го подкрепи. 

Калфин информира, че до края на тази година или началото на следващата ще има заседание на ръководството на АБВ, на което ще бъде отчетена първата година в управлението и ще бъдат направени съответни изводи за участието. Преценката за участието ни в правителството ще е политическа, която ще се основава на записаното в програмната декларация на правителството и ангажиментите, за които АБВ е настоявала, коментира вицепремиерът. Той уточни, че става дума за две страни - това, което постига правителството и второто, свързано с прехвърчащите "искри", включително и сега покрай окончателното приемане на бюджета, когато, по думите на Калфин, някой от участниците в коалицията решава, че няма нужда да се интересува от мнението на останалите. Това винаги води до лош резултат и е хубаво да се избягва, изтъкна вицепремиерът. 

В правителството всички министри работят с чувството за екипност, ако някоя партия не е доволна от министрите си и политически има възражения към тях, то това се случва извън правителството, МС няма проблем с работата на който и да е министър, коментира още министър Калфин.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив