18 Април 2024, 19:44 Днес (11) | Вчера (11)

КЗП: Пазаруването от временни базари е по-рисково

23 Декември 2015 16:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 декември 2015, 12:31

Екипите на комисията присъстват активно на пазара от средата на миналия месец по темата за намаленията и във връзка с кампаниите „Черен петък”, и по повод всички останали промоции

Потребителите да бъдат още по-внимателни при пазаруване от временни Коледни базари, независимо от това, че за тях важат същите правила като тези за останалите търговски обекти. Значително по-голям е рискът от придобиване на опасни продукти, като коледно-увеселителни стоки за шега, например. Това предупреждение отправи Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), в предаването "Днес” по Bulgaria On Air.

Маргаритов добави, че гражданите трябва да имат същите изисквания към търговците с временни обекти и ако установят проблем – същите претенции към тези тях, както и към всички останали.

Той потвърди, че потребителите имат безусловно право на рекламация и на закупени при намаления стоки и посочи, че търговецът следва да предприеме действия по удовлетворяването на тази претенция, като ремонтира или замени стоката, или върне парите на клиента си.

Маргаритов припомни, че екипите на комисията присъстват активно на пазара от средата на миналия месец по темата за намаленията и във връзка с кампаниите "Черен петък”, и по повод всички останали промоции. "Смятам, че като активен контролен орган засега успяваме да се справим добре с това да контролираме пазара и там, където се установяват някакви нарушения, да има дори и лек елемент на превенция така, че да не се стига до засягане правата на широк кръг потребители”, каза той.

Нереалният процент намаление е най-често установяваното от КЗП нарушение при тези кампании. Друг трик на търговците, за който Маргаритов предупреди, е да предлагат няколко стоки в комплект, като твърдят, че е по-изгодно да бъдат закупени по този начин, отколкото поотделно. Като цяло, обаче, броят на нарушенията намалява с около 10% на годишна база, посочи той.

Той каза, че най-често срещаните случаи на нарушения са при телекомуникационните услуги и техника и при аудио-визуалната и битовата електроника.

Маргаритов напомни, че закупена онлайн стока може да бъде върната в срок от 14 дни, а в търговската мрежа – само при добра търговска практика, каквито все по-често се срещат и у нас.

Вече работят приемни на КЗП в зимните курорти Банско и Пампорово, предстои откриването на такива и в Боровец и Чепеларе. В тях потребителите могат да получат информационни материали за своите права или да подадат сигнал или жалба, за да бъде извършена проверка. "Смятам, че активното ни присъствие по отношение контрола на туристическия продукт, заедно с усилията на Министерството на туризма, ще допринесе да имаме много хубав сезон тази зима”, добави Маргаритов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив