24 Април 2024, 05:31 Днес (0) | Вчера (6)

Ердоган и Путин затоплят отношенията си със среща в Санкт Петербург днес

09 Август 2016 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 9 август 2016, 10:29
Снимка: Бгнес

В интервю за ТАСС Ердоган коментира, че страната му е готова незабавно да предприеме всички необходими стъпки за реализиране на проекта "Турски поток"

Турският президент Реджеп Ердоган ще се срещне с руския си колега Владимир Путин в Санкт Петербург днес.

Това е първата среща на двамата в последните месеци, които Анкара и Москва прекараха в обтегнати отношения заради свалянето на руски самолет от турската армия през ноември. Освен това Ердоган за пръв път ще посети чужда държава след опита за преврат през юли.

Русия бе една от първите държави, осъдили пуча. Връзката между двете страни започна да се подобрява през юни, когато Ердоган се извини с писмо на Путин за сваления самолет. Последва телефонен разговор между държавните глави на двете страни, след което Владимир Путин отмени забраната за туристически посещения на Турция.

Двамата президенти ще обсъдят въпросите за отмяна на руското ембарго за внос на турски хранителни продукти, възобновяване на чартърните полети, проекта за газопровод "Турски поток" и за АЕЦ "Аккую", уреждането на сирийската криза, борбата с тероризма и други теми.

Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган ще разговарят насаме, след което срещата им ще продължи с работна закуска с участието на министри и пресконференция. Денят ще завърши с разговори за представители на деловите среди на двете страни, като сред тях е предвидено да бъде ръководителят на "Газпром" Алексей Милер.

В интервю за ТАСС Ердоган коментира, че страната му е готова незабавно да предприеме всички необходими стъпки за реализиране на проекта "Турски поток". "Ние сме готови незабавно да направим всички стъпки в посока осъществяването на този проект (на "Турски поток"), да го обсъдим и да вземем решение", подчерта Ердоган и добави: "Няма някакви препятствия за това."

По думите на турския президент Турция получава по-голямата част от газа си от Русия. Според данни от края на юли 2016 г. обемът на природен газ, внесен от Русия, е достигнал 12.5 млрд. куб. м. Това показва колко важен икономически партньор в тази сфера е Турция, отбеляза Ердоган. Президентът на Турция допълни, че иска двустранните отношения между Москва и Анкара да започнат начисто и сътрудничеството в редица сектори да бъде подновено.

Проектът "Турски поток" бе анонсиран от руското ръководство през декември 2014 г. на мястото на "Южен поток". Газопроводът би следвало да премине 660 км по стария коридор на "Южен поток" и 250 км по новия коридор в посока европейската част на Турция, напомня ТАСС.

На 1 декември 2014 г. "Газпром" и турската компания "Боташ" подписаха меморандум за взаимно разбирателство за строителството на газопровода "Турски поток" с мощност 63 млрд.куб. м газ годишно от Русия към Турция през Черно море.

Преди дни друга турска делегация, водена от вицепремиера Мехмет Шимшек, посети Москва. Тогава Анкара представи доклад за мерките, които целят да гарантират безопасността на чартърите полети между двете държави. Турция се надява да убеди Москва те да бъдат възстановени, след като това се случи с редовните полети. Забраната на чартърите между двете държави на практика спря потока от руски туристи към Турция и изправи сектора пред най-голямата криза за последните 30 години.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив