19 Април 2024, 12:44 Днес (7) | Вчера (11)

Чушките поскъпват двойно от нивата до магазина

19 Септември 2016 09:05 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 септември 2016, 08:55

От 0,80 лв. на едро до 1,60 лв. в бакалията

Чушките и патладжаните, които почти всяка втора домакиня вече пече за зимнина и прави в буркани, на кьополуу, лютеница или пълни фризера, поскъпват двойно от нивата до кварталната бакалия, установи проверка на Агенция Монитор. Ако на борсата в Първенец червените чушки от сорта "Куртовска капия” вървят по 0,80 лв. на едро, то докато достигне до супермаркета или кварталния хранителен магазин, цената скача двойно на 1,60 лв. - 1,70 лв. за килограм, пише в . Монитор.

"Ако видим, че човекът няма пари, му даваме чувалчето с чушки за 0,80 лв. на килограм. Най-скъпо ги даваме за един лев на килограм. В чувала има по 15-16 килограма – смятайте колко излиза цената. Производители сме, не ни е вносна стоката”, казва Айше Рамаданова от Крумовград. Тя и роднините й всяка седмица идват с пълен с чували с чушки микробус, за да ги продават на борсата край пловдивското село Първенец.

Заради липсата на пазар в Крумовград жените се принуждавали да пътуват по 300 км през няколко дни в двете посоки до Първенец. Гледат общо 6 декара червени чушки от сорта "Куртовска капия” и патладжани. "Не е хубава реколтата тази година. Чушките изгоряха от жегата – поливаме, но друго си е да ги навали дъжд. Миналата година от 6 декара изкарахме 20 тона продукция, а сега е едва 6 тона”, казва Айше Рамаданова. Тя признава, че сметките й почти не излизат, особено като сложи в графата за разходи и горивото до Пловдив. Затова се ядосва, че чушките, отгледани лично от нея, в магазина достигат до двойна цена на дребно.

Със стотинка по-евтино продават килограма червени чушки в по-големите супермаркети – 1,59. Зелените чушки за пълнене там вървят 1,20 лева, а най-евтино се продават зелени чушки с по-ниско качество и по-малки на външен вид – 0,99 лв. "Само вносните червени чушки на борсата в Първенец ги продават за 0,80 лв. на едро за килограм. Българската капия там държи цена от 1,10 лева”, казва пък продавач в малък квартален магазин.

Същото е положението и с патладжаните, които тази година се продават на едро на по-ниски цени от миналогодишните, а и продукцията била по-слаба, но въпреки това цената им на дребно е също около 1,60 лв.

Славчо Петров от село Брестовица за първа година гледа патладжани на 4 декара, но казва, че заради горещините цветовете окапали и не очаква високи добиви. На едро продава патладжаните си по 0,80 лв. за килограм. Досега е набрал едва 200-300 кг от декар, което по думите му било слаба реколта. 

"Това са ниски цени, много ниски цени, но въпреки това няма продажби. Ние сме дребни производители, защото тук, на борсата, играят тирове. Но и големите нямат клиенти. Виждали сме как изхвърлят по 20 тона развалена продукция”, казва Славчо. След което обяснява, че купешкото пюре може да е евтино, но пък в него нямало нито домати, нито патладжани, нито ябълка и съветва хората да си купуват родна стока, за да си правят сами качествена зимнина.

В летните месеци на борсата почти нямало внос, казват още производителите. "Не е до внос, а е до това, че ние произвеждаме, но нямаме стимули да изнасяме. Нямаме никакъв износ – това е проблемът”, обясняват още хората, които продават стоката си до входа на борсата.

Там е и сергията на многодетната майка Павлина Калафирова от село Първенец. Тя има 4 деца, като най-малкото е бебе на 1 година. Каките – Виолета на 17г. и Гергана на 16 години освен че са отличнички, много помагат в семейното производство, ги хвали Павлина. Тя е горда и с 14-годишния си син Георги, тъй като и той бил дете за пример. "Слаба е търговията тази година. От година на година става все по-зле. Не правят вече хората зимнина”, казва и Павлина Калафирова. Килограм от нейните розови домати струва 1 лев на едро, а консервните вървят по 0,50 лв. "Миналата година консервния домат на едро се продаваше за 0,70-0,80 лв., а сега е по-евтин, но така е, като няма търсене. "Земеделието е тежка работа. Децата много ни помагат, но зависим и от природата. Жегата зле се отрази на продукцията, а и гръцкият молец дупчи домата. Скапва го още на стъблото”, обяснява Калафирова.

 "Младите са в чужбина, а възрастните с по 100 лева пенсия нямат пари да си купят зеленчуци за зимнина. Не правят вече хората буркани. Много е слаба годината. Хората ходят по суперите и си купуват оттам вносни боклуци”, казва с огорчение производителка от село Христо Милево.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив