19 Април 2024, 04:58 Днес (0) | Вчера (11)

Доброволните общински отряди получиха оборудване за реакция при пожари и бедствия

12 Май 2017 09:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 май 2017, 09:51

Техника и оборудване за реакция при пожари и бедствия получиха доброволните отряди към общините. Бързата реакция за успешно справяне в кризисни ситуации зависи от  уменията на професионалистите, подпомогнати от обучени и оборудвани доброволци, заяви директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов при приемането на дарението от Федералната служба  за защита на населението на Конфедерация Швейцария.

"Сътрудничеството с колегите ни от Швейцария ще се разшири и със съвместно обучение и обмяна на опит между доброволци от двете страни", заяви директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов.
"Радваме се на възможността да споделим опит с българските колеги. Традицията на колегите ми в Швейцария в професионалното пожарно дело е с дълга история. За съжаление, при големи бедствия, техните усилия са недостатъчни и подпомагането на професионалистите от доброволци е задължително. Щастлив съм, че с тази техника можем да улесним  и подобрим работата на българските колеги", каза Бено Бюлман, директор на Федералната служба по защита на населението на Конфедерация Швейцария.
Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на главен комисар Николов за дарението, част от което е предназначено и за столичната община и припомни, че първото доброволно формирование е създадено в София и вече многократно е реагирало при пожари и пътнотранспортни произшествия. "При съвместната работа със столичните пожарникари с тяхната експертиза, добре оборудваното звено има капацитет за успешно включване при кризисни ситуации. Допълнителната техника ще ги направи още по-ефективни". Звената на доброволците са изключително полезни за общините,  потвърди и председателят на УС на Националното сдружение на общините Даниел Панов, кмет на Велико Търново. Той посочи, че дарената техника е важна подкрепа за тях, тъй като често общините не могат да финансират купуването на необходимото достатъчно оборудване.

Моторни хидравлични чукове, резачки, мултифункционални машини, компресори, помпи и инструменти за първоначални действия при пожари и аварийни ситуацаии ще бъдат разпределени в 41 общини. Дарението за стотици хиляди евро, ще бъдепредадено  според критерии, свързани с численост, отдалеченост и готовност с планове за реакции и действия при аварийни ситуации, уточни главен комисар Николов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив