28 Март 2024, 21:09 Днес (11) | Вчера (12)

Формула 1 и новите предложения на ЕК за автомобилното застраховане

05 Юни 2018 11:51 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 юни 2018, 11:51

Международната автомобилна федерация е озадачена от промените в Директивата за автомобилното застраховане

Международната автомобилна федерация (Federation Internationale de l’Automobile, FIA) определи като "несъответстващи на очакванията й" предложенията на Европейската комисия за промяна правилата на автомобилното застраховане, регламентирани в Директивата за автомобилното застраховане (2009/103/ЕО). Директивата цели укрепване правилата на ЕС за автомобилното застраховане, по-добра защита на жертвите на пътно-транспортни произшествия и подобряване правата на застрахованите лица.
FIA и европейските национални спортни органи приветстват дългоочакваното публикуване на предложението на Европейската комисия, което ще доведе до ползотворен обмен с Европейския парламент и Съвета на ЕС през следващите месеци.
В същото време от федерацията посочват, че разширяването на обхвата на директивата и върху моторния спорт, защото спортните коли са вид транспортно средство, би могло да има отрицателно влияние поради непредвиденото икономическо въздействие върху премиите по застрахователната полица. От спортната федерация се опасяват, че автомобилният спорт може да се окаже в капана на застрахователите и да зависи от желанието на застрахователните компании да носят риска за спортните коли.
Европейското издание EurActiv в свой доклад отбелязва, че предлаганите изменения могат да доведат до това инцидентите на пистата да бъдат приравнявани до пътно-транспортни произшествия.
Британската асоциация на застрахователните брокери (BIBA)  също изрази озадаченост от поправките, засягащи автомобилния спорт, като посочи, че са налице размити юридически интерпретации на определението "транспорт".
В крайна сметка от FIA и заинтересуваните от моторните спортове се надяват да продължат обмена с европейските институции, за да постигнат решение, което все пак ще позволи на милиони шофьори в цяла Европа да продължат да практикуват своята страст при възможно най-добрата защита.
FIA има 150 национални клона в 118 страни с около 100 милиона члена. Федерацията е известна като организация на моторните спортове, най-вече с организираните и контролирани от нея състезания от Формула 1, Световния рали шампионат и Шампионата за туристически автомобили. Настоящият ѝ президент е Жан Тод.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив