28 Март 2024, 12:21 Днес (6) | Вчера (12)

Еврокомисар отново призовава за въвеждане на цифров данък в целия ЕС

08 Април 2019 17:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 април 2019, 17:21

Целта на подобен данък е да се гарантира, че глобалните интернет гиганти ще плащат справедлив дял от техните данъци за масивните им бизнес операции в Европа

Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер заяви в понеделник пред френското радио Inter, че Европейският съюз трябва да постигне споразумение за въвеждане на т.нар. "цифров" данък в рамките на целия единен блок, който данък е известен като "GAFA", тъй като е насочено най-вече към големите технологични компании Google, Facebook, Apple и Amazon, предаде БНР. Целта на подобен данък е да се гарантира, че глобалните интернет гиганти ще плащат справедлив дял от техните данъци за масивните им бизнес операции в Европа. "Превръщаме се във все по-дигитален свят и ще бъде голям проблем, ако не намерим начин да повишим данъците", заяви Вестагер и допълни: "Най-добро би било едно глобално решение. Но ако искаме да постигнем резултати в разумен период от време, Европа трябва да поеме водеща роля при въвеждането на такъв цифров данък". Маргрете Вестагер, за която се твърди, че е кандидат за председателското място на Европейската комисия след изтичането на мандата на Жан-Клод Юнкер през ноември, заяви, че европейските страни първо се нуждаят от споразумение, което може да доведе до хармонизиран данък за целия ЕС.
През миналата седмица Австрия обяви, че финализира планове си за въвеждане на цифров данък върху технологичните гиганти, които ще включват 5% данък върху приходите от тяхната реклама. Междувременно и френските депутати започват да обсъждат предложение за данък от 3% върху големите технологични фирми със световни приходи от над 750 милиона евро, въпреки призивите на САЩ да се откажат от този план. От друга страна, Дания, Финландия, Ирландия и Швеция изразиха силно противопоставяне на цифровия данък, като по този начин предотвратиха въвеждането му в рамките на целия Европейския съюз.


Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив