28 Март 2024, 20:26 Днес (11) | Вчера (12)

В България ще бъде изграден европейски център за обучение на спасители и парамедици

17 Май 2019 11:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 май 2019, 12:01

Друга идея е с пожарните коли да се движат линейки с парамедици, които ще се обучават в бъдещото училище

България да стане европейски център за обучаване на специалисти по бедствия, аварии и катастрофи, както и да се направи модерно училище за обучение на парамедици за нуждите не само на България, а за цяла Европа - такова предложение беше отправено от президента на Световната федерация на Червения кръст и Червения полумесец Франческо Рока, който миналата година гостува на БЧК по случай 140-та годишнина на организацията. Това каза за БГНЕС председателят на Българския червен кръст акад. Христо Григоров по време на 66-то общо събрание на организацията. "Българската страна няма да има никакви финансови ангажименти. Всички необходими средства ще дойдат отвън", обясни Григоров и добави, че единственото участие от страна на държавата ни е да предостави терен, който вече е намерен. "Центърът ще бъде изграден върху имот на Министерството на вътрешните работи, който не се използва и за който имаме съгласието на ведомството. Той се намира в близост до базата на БЧК в с. Лозен. Очаквам до 7-8 месеца Министерският съвет да гласува и да ни прехвърли земята", добави председателят на най-голямата хуманитарна организация у нас.
Друга идея е с пожарните коли да се движат линейки с парамедици, които ще се обучават в бъдещото училище.
"Ако успеем да реализираме тази добра идея, ние ще разтоварим до голяма степен държавата. Надяваме се да сме една допълнителна ръка на държавата. Към момента нещата не са много ясни, защото са необходими законодателни промени", каза още той, и добави, че това се очаква да се случи едновременно с отварянето на училището за парамедици. И към момента БЧК обучават такива специалисти по линия на немския червен кръст, но броят име е твърде малък.
Христо Григоров разкри още, че нараства членската маса на организацията. "Нашата организация продължава да увеличава своята членска маса. Най-радостно е, че младежкият Червен кръст, който има близо 20 000 доброволци, продължава да се увеличава", обобщи Григоров, и обясни, че децата влизат в организацията, защото са наследили милосърдието и добротата си от своите родители.
Председателят на организацията отбеляза и още една положителна тенденция. "Докато преди 2-3 години финансовият ресурс, който събирахме, беше от баби и дядовци, сега той идва от корпоративния бизнес. Обърна се тенденцията. 70% от финансовите ни ресурси идват от бизнеса", заяви Григоров. Това се дължи на факта, че тяхната формула е "Обединявай и решавай", а не "Разделяй и владей".
По време на събранието председателят на БЧК награди с плакет и сертификат секретаря на президента Румен Радев Гълъб Донев, омбудсмана Мая Манолова, директора на пожарната главен комисар Николай Николов, председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, министерството на здравеопазването, министерството на младежта и спорта и др. Знаците на организацията бяха връчени като благодарност за доброто сътрудничество на БЧК с държавата и институциите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив