13 Май 2024, 07:25 Днес (0) | Вчера (0)

И Антитръстовата комисия благослови сделката между "Групама" и "Експрес Животозастраховане"

24 Октомври 2019 15:54 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 октомври 2019, 17:34

Преди това и Комисията за финансов надзор също одобри сделката

И Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация на животозастрахователния пазар, която ще се осъществи чрез придобиване на едноличен контрол от страна на "Групама Животозастраховане" ЕАД върху "ЗАД Експрес Животозастраховане" АД.
Производството е образувано в КЗК по повод уведомление по повод намерението на "Групама Животозастраховане" ЕАД да придобие "ЗАД Експрес Животозастраховане".
В хода на производството антитръстовата комисия е изискала информация и становища от Комисията за финансов надзор и от три други лица – конкуренти, както и от клиенти. От Комисията за финансов надзор са изразили становище, че планираната сделка не би довела до съществено засилване на пазарното присъствие на обединената застрахователна група в страната. И от дружествата-конкуренти са посочили, че сделката не би оказала влияние върху пазара на животозастраховане от гледна точка на търсенето и предлагането, както и не би нарушила добрите търговски практики в животозастраховането. От страна на кклиентите е посочено, че не се очаква след осъществяване на сделката обединената група да има съществено предимство пред останалите участници на пазара.
От КЗК посочват, че предвид дейността на "Групама" и "Експрес животозастраховане"  в страната може да се направи извод, че сделката ще засегне пазара на животозастраховане, на който оперират и двамата участници в концентрацията. Припокриване между тях е налице по отношение на видовете застраховки - рискова застраховка "Живот" /с покритие само на риска смърт/, смесена застраховка "Живот" и  застраховка "Злополука".
По данни от уведомлението, в следващите две години след придобиването на капитала, се предвижда преобразуване на "ЗАД Експрес Животозастраховане" АД, чрез вливането му в "Групама Животозастраховане" ЕАД, за постигане на по-голямо пазарно проникване у нас.
Припомняме, на 11 октомври т.г. Комисията за финансов надзор също одобри извършването на пряко придобиване от "Групама Животозастраховане" ЕАД на 100% квалифицирано участие в капитала на застрахователно дружество "Експрес Животозастраховане" АД.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив