19 Април 2024, 09:59 Днес (4) | Вчера (11)

Цифров инструмент на германските застрахователи определя риска от природни бедствия

03 Юли 2020 09:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 юли 2020, 09:39

Клиентите могат да се информират както за застрахователното си покритие, така и какви защитни мерки да приложат или как да адаптират строителните си планове към особеностите на климата

Собствениците и наемателите на недвижими имоти в Германия вече могат лесно да определят индивидуалния си риск да бъдат засегнати от природни бедствия, като използват т. нар. "проверка за природна опасност" - цифров инструмент, предоставен от Асоциацията на германската застрахователна индустрия (GDV). След като въведат своя пощенски код в онлайн платформата, потребителите могат да разберат какви щети са причинили метеорологичните състояния на атмосферата в миналото по местоживеене: колко сгради в региона са били засегнати през последната година, колко щети са причинени от силни дъждове, бури или градушки и какъв е рискът от наводнение. "Проверката за природните опасности" има за цел да повиши информираността по-специално на собствениците на жилища и да ги насърчи да вземат предпазни мерки. Цифровият инструмент представлява отговор на липсата на национална платформа за превенция от природни бедствия. Според Оливър Хаунер, който отговаря за имущественото застраховане в GDV, с едно кликване на мишката хората могат да оценят по-добре риска и да се информират както за застрахователното си покритие, така и какви защитни мерки да приложат или как да адаптират строителните си планове към особеностите на климата.
Всяка година застрахователите в Германия плащат средно 3,7 млрд. евро за вреди по движимото и недвижимото имущество, търговията и индустрията вследствие на природни бедствия. Най-големите щети през миналата година са регистрирани в Бавария, Северен Рейн-Вестфалия и Хесен. По-голямата част от щетите от бури и градуса са били в Саарланд, следвана от Саксония и Рейнланд-Пфалц.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив