29 Март 2024, 01:29 Днес (0) | Вчера (11)

Президентът връчва мандат за правителство на ГЕРБ-СДС

20 Април 2021 09:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 април 2021, 09:17

От партията вече обявиха, че са готови с проект на правителство с премиер Данаил Митов

Президентът Румен Радев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група - ГЕРБ-СДС. От партията вече обявиха, че са готови с проект на правителство. Те предлагат за министър-председател бившия външен министър Даниел Митов, припомня БНР. По-малко от 24 часа след края на политическите консултации с 6-те парламентарни формации президентът връчва първи проучвателен мандат за съставяне на правителство. "Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза изискват ясна отговорност и оперативно управление. Затова са необходими оперативни и отговорни действия по съставяне на кабинет", коментира държавният глава.
ГЕРБ ще опита да състави кабинет след като получи мандата, потвърдиха вчера Томислав Дончев и Даниел Митов.
"Осъзнавайки, че ние дължим знак на всички хора, които са ни подкрепили, да излъчим правителство, ще преценим дали то трябва да бъде внасяно в Народното събрание, но България трябва да има работещо правителство", отбеляза Дончев.
Митов коментира: "Ще вземем мандата и следващите дни ще стане ясен съставът на този кабинет. Впоследствие в хода на разговорите ще преценяваме точно как да действаме", а председателят на парламентарната група Десислава Атанасова подчерта:  "Ние сме готови и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство, готови сме и за предсрочни парламентарни избори".
По конституция, след като получат мандат, ГЕРБ ще имат 7 дни, за да предложат състав на Министерски съвет. Ако опитът им се провали, президентът ще даде възможност правителство да сформират от "Има такъв народ".
Ако и те не успеят държавният глава връчва трети проучвателен мандат на парламентарна група по свой избор. В случай че и той не бъде изпълнен, държавният глава назначава служебно правителство, разпуска парламента и насрочва нови избори.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив