24 Април 2024, 07:51 Днес (0) | Вчера (6)

Близо 5000 са криптовалутите в света с над $2 трлн. капитализация

21 Април 2021 10:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 април 2021, 10:24

На дневен ред е въвеждането на т.нар. "стабилни монети"

Дванадесет години след появата на биткойн съществуват близо пет хиляди криптовалути, чиято обща капитализация към този момент надхвърля $2 трлн. Дали рекордно високата цена на първата криптовалута ще продължи да чупи нови рекорди може единствено да гадаем. Факт е обаче, че именно тя популяризира технологията на разпределения регистър с данни, която намира приложение и извън сферата на криптовалутите. Умните договори са един от примерите за това. Популярност набира и практиката за привличане на финансиране чрез емитиране на криптотокени – една своеобразна репрезентация на стойност в цифрово изражение. Това посочва, цитиран от БТА, доц. д-р Недялко Вълканов от катедра "Финанси" на Икономическия университет – Варна, по време на Третата обучителна сесия в рамките на международния проект "A FINancial Supervision and TECHnology compliance training programme” (FIN-TECH), в който варненският ВУЗ си партнира с водещи университети и изследователски центрове от Европейския съюз. Събитието за блокчейн технологиите и предизвикателства пред финансовото регулиране се състоя на 15 и 16 април 2021 г. с участието на експерти от Комисията за финансов надзор, представители на Българската финтек асоциация и други специалисти от практиката.
Според доц. д-р Вълканов, традиционните финансови институции (търговските банки) също проучват възможностите на новата технология и вече предлагат на своите клиенти блокчейн базирани пилотни продукти при разплащанията, търговското финансиране и др. Не остават назад и централните банки, които обмислят емисия на свои цифрови валути. На дневен ред е въвеждането на т.нар. "стабилни монети”, които представляват своеобразен хибрид между традиционните фиатни пари и твърде изменчивите и рискови от ценова гледна точка криптовалути.
На форума се дискутира и темата за внедряването на блокчейн технологиите за нуждите на нормативното съответствие (compliance). Определено внимание заслужава надеждната клиентска идентификация (KYC), особено в политиките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма.
Как блокчейн технологията би подпомогнала  процеса по осигуряване на ефективна идентификация?
Едно от най-перспективните ѝ приложения представляват споделените бази от данни. Високата степен на сигурност и защита на данните позволява сигурно споделяне в реално време на клиентска информация между отделни трети страни – финансови институции, регулатори, оператори на платежни системи и т.н. Този процес се стимулира от бързото развитие на регулаторните технологии (РегТех) – събирателно понятие, обобщаващо използването на високите технологии с цел разработване на различни софтуерни решения за покриване на все по-сложните регулаторни изисквания. Постоянно се увеличава и броят на ангажираните в този процес компании. Според някои прогнози до 2024 г. инвестициите в този сегмент се очаква да надхвърлят $635 млрд., т.е. пет пъти повече спрямо тези през 2019 г.
Разбира се, все още сме далеч от пълното автоматизиране на финансовия надзор и поверяването му в ръцете на роборегулатори. Въпреки това обаче, благодарение на най-новите технологии финансовото регулиране е на прага на своята технологична революция, която със сигурност ще преформатира неговия облик. А да не забравяме, че сме близо и до ерата на квантовите изчисления.


Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив