23 Април 2024, 22:28 Днес (6) | Вчера (13)

Фармацевтичният съюз заведе иск срещу Народното събрание и Министерския съвет

25 Октомври 2021 17:07 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 октомври 2021, 17:14

Българският фармацевтичен съюз (БФС) заведе колективен иск от името на своите членове срещу Народното събрание и Министерския съвет. БФС е първата съсловна организация, която е принудена да направи това, поради дискриминационно отношение към магистър-фармацевтите, което съществува от години в системата на здравеопазването, но особено отчетливо бе демонстрирано от държавата по времето на пандемията от COVID-19, посочват от БФС. От началото на месец септември БФС многократно настоява за среща с Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, за да се гарантира и обезпечи нормалната работа на аптеките с НЗОК, но такава среща до момента няма. Едва след завеждането на колективния иск бе получено писмо, което отново прехвърля отговорността към друга институция, подчертават от БФС и настояват за отговорно поведение от българските институции, разумен диалог и равноправно отношение към всички съсловия – обратното би задълбочило хаоса в системата и би създало затруднения за пациентите.
В БФС вече започнаха да пристигат декларации от Регионални фармацевтични колегии с искане за оставка на ръководството на НЗОК. В момента продължават преговорите между БФС и Националната здравноосигурителна каса по договора между НЗОК и откритите аптеки, като настоящият договор е с давност до края на месеца, а нов все още не е подписан, което поставя в риск реимбурсирането на продуктите за домашно лечение.
Управителният съвет на Българския фармацевтичен съюз констатира, че е налице продължаваща и задълбочаваща се тенденция по поставяне на магистър – фармацевтите, като медицински специалисти, в неравноправно положение. От началото на здравната криза, породена от разпространението на острото вирусно заболяване коронавирус COVID-19, държавата предостави допълнително възнаграждение, предпазни средства и стимули за работа на други категории медицински специалисти – лекари, дентални лекари, специалисти по здравни грижи. По необясними причини, въпреки многократните напомняния и становища на БФС компетентните държавни органи в лицето на НЗОК, Министерски съвет и Народно събрание не са предприели никакви действия за отстраняване на дискриминационното третиране на магистър – фармацевтите. БФС подкрепя предоставянето на стимули на другите медицински специалисти, но твърдо настоява отношението към магистър - фармацевтите да бъде равностойно - съответно на защитата на правата на човека, на правото на Европейския съюз и на българското законодателство по признака обществено положение.
БФС подчертава, че магистър – фармацевтите са квалифицирани по своята подготовка аналогично на лекари и на дентални лекари – те са медицински специалисти по силата на законодателството, образованието и отговорностите, които са им вменени. Те са най – бързо и пряко достъпните медицински специалисти за пациентите, страдащи от COVID-19, медицински специалисти, които ежедневно предоставят фармацевтични грижи за амбулаторното лечение на това заболяване. Те са първата линия и при доставяне на предпазни средства и средства за тестване в домашни условия. При спиране или затрудняване на обслужването на пациентите по време на пандемията в определени кризисни моменти от страна на лечебните заведения единствено магистър – фармацевтите в аптеките остават медицинските специалисти, които са насреща.
В резултат на изложеното БФС предприе предявяване на колективен иск пред българския съд срещу Министерския съвет и Народното събрание на Република България от името на членовете си за установяване на дискриминационното третиране. До момента не е налице подобна практика от страна на други съсловни организации, но ситуацията, в която са поставени магистър – фармацевтите и твърдото неглижиране от страна на държавата на справедливите им искания е причината за прилагането на този подход.
БФС отново призовава компетентните държавни органи, които са отговорни за подготовката на Закон за бюджета на НЗОК за 2022 г. – НЗОК, МЗ и Министерския съвет, да предвидят необходимата основа за равноправно третиране на магистър – фармацевтите. Трябва да се посочи, че необходимите средства са пренебрежително по – малки по размер от тези, които държавата повече от 18 месеца предоставя на останалите медицински специалисти. Въпреки това до момента магистър – фармацевтите не са искали оставки на органите на управление и не са предприемали протестни действия. При продължаващо бездействие на държавните органи и предвид ситуацията на нова вълна на коронавирусна инфекция, последните действия са предстоящи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив