29 Март 2024, 13:22 Днес (7) | Вчера (11)

Омбудсманът поиска облекчен ред за лекарства по НЗОК

28 Октомври 2021 17:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 октомври 2021, 16:33

Става дума за лекарства за домашно лечение, заплащани напълно или частично от Здравната каса

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати настойчива препоръка до здравния министър Стойчо Кацаров и управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, в която поиска да се регламентира облекчен ред за предписване и получаване на лекарства за домашно лечение, заплащани напълно или частично от Здравната каса. Повод за новата препоръката са десетките жалби на граждани, които постъпват в институцията на общественият защитник, с молба за съдействие.
Доц. Ковачева обръща внимание на затрудненията, които срещат гражданите и рисковете за тяхното здраве. Най-често трудностите са свързани с необходимостта от посещения, няколкократни на общопрактикуващите лекари и специалисти, при необходимост и на специализирана комисия в лечебни заведения за болнична помощ, заверяване на протоколите за скъпоструващо лечение в РЗОК, включително получаването им в аптека.
"Като омбудсман, бих искала да изразя силното си безпокойство за правата на тези граждани, повечето от които са с тежки хронични заболявания и се нуждаят от непрекъснато лечение. Бих искала също да обърна внимание, че немалка част от тях се налага да пътуват с обществен транспорт до лечебните заведения и РЗОК, където да чакат на опашки, което в условията на пандемия е свързано с повишен риск от заразяване, а поради заболяванията им – и от тежко протичане на COVID-19”, пише доц. Диана Ковачева.
Тя е категорична, че в усложнената епидемична обстановка и високите нива на заболяемост в цялата страна е необходимо в най-кратък срок да бъде регламентиран облекчен ред за предписване и получаване на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, при който да се ограничат посещенията на гражданите на места, на които има струпване на хора и повишен риск от заразяване.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив