19 Април 2024, 12:11 Днес (6) | Вчера (11)

Регистрират крадени лимузини като скрап

15 Февруари 2013 08:46 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 15 февруари 2013, 08:48

Заподозрените крият 2 чувала с документи на смачкани коли на тавана

Катаджии регистрирали крадени коли с документи за бракувани. Служителите от отдел „Пътна полиция” в София били спипани от агенти от Дирекция „Вътрешна сигурност” още в сряда следобед, а през целия вчерашен ден продължаваха разпити и претърсвания в домовете на заподозрените. Според разследващите в схемата са били замесени основно трима служители, които от началото на октомври миналата година са успели да прекарат поне десет коли. За толкова са събрани доказателства, но се предполага, че броят е бил много по-голям.

Източници на „Монитор” разкриха, че в домовете на част от задържаните са били открити два чувала с документи на бракувани в КАТ коли, които най-вероятно са били задигнати от „Пътна полиция”. Ценните хартийки били скрити в тавански помещения. Намерените от следователите улики вчера бяха откарани в сградата на Спецпрокуратурата на столичната улица „Черковна”. Там заподозрените били привиквани един по един, за да разпознават документите.

Отлично информирани разкриха, че групичката пробити катаджии събирали данните за тежко катастрофирали автомобили, които се водели „тотална щета”. Собствениците на тези коли си връщали талоните и номерата в КАТ, за да бъдат свалени от отчет и да си получат застраховката Каско. Най-ценното в тези документи били номерът на двигателя и на шасито, които се използвали вече за регистрацията на крадените возила.

Тези данни били пренабивани върху задигнатите возила. Има подозрения, че част от катастрофиралите автомобили изобщо не са били въвеждани като бракувани в системите на КАТ, но това предстои да бъде проверено.

Според закона, за да бъде пусната отново в движение кола, която е претърпяла тежка катастрофа и е била бракувана, тя трябва да мине през тест, какъвто предлагат 4 фирми в София. Ако колата не бъде вкарана в системата като бракувана обаче, това не било необходимо.

В същото време точно заради възможността от подобни схеми в МВР има разпореждане коли, които са били тотална щета, изобщо да не получават втори път регистрация – без значение дали колата има колекционерска стойност, или е чисто нова.

Източници на вестника разкриха още, че освен като бракувани, крадени автомобили са минавали и с фалшиви талони и документи, както и с пренабити номера. Обикновено, когато трябва да се регистрира кола с чукани наново номера, тя изобщо не минавала през каналите на КАТ. Изчаквало се момент в определена смяна, когато документите й минават с останалите, а собственикът после само отивал да си вземе табелите. Схемата обаче минавала през няколко посредници, за да се скъса връзката между крадеца и регистратора. Според разследващите един от основните заподозрени е от сектора за регистрации.

Очаква се днес тримата заподозрени да се сдобият с обвинения, като не се изключва такива да бъдат повдигнати и на други техни колеги.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив