28 Март 2024, 13:07 Днес (7) | Вчера (12)

Столични бензиностанции удрят в литрите

13 Юни 2014 08:32 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 юни 2014, 08:33

На 3 от проверените внезапно 25 бензиностанции има отклонения

На 3 от проверените внезапно вчера в София 25 бензиностанции от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) има отклонения в наливаните на клиентите количества гориво, сочат данни на ведомството.

За да не могат в столицата бензинджиите да познаят проверяващите, в ролята на "тайни” клиенти бяха използвани инспектори от провинцията.

Екипът, с който бе представител на "Монитор”, провери 4 бензиностанции. В първата не бяхме посрещнати много любезно и дори имаше резки въпроси защо се правят снимки. Тук инспектор от Варна в ролята на клиент наля 20 л от бензин А95H взе касов бон и след това неговите колежки от София се представиха и обявиха началото на проверката. Закупеното количество от пластмасовата туба бе излято в специален съд, имащ сертификат за точност, и съдържанието в него бе в рамките на нормата, която е плюс-минус от 0,01 до 0,05% или за 20 литра около 100 милилитра. За да няма съмнения в измерването, горивото от еталонната мярка бе излято в резервоара на бинзиностанцията. След това в съда бяха налети директно от пистолета на колонката други 20 литра. И второто наливане не установи отклонение от нормата. Проверката завърши със съставяне на протокол и нови напомняния снимките със служителите на обекта да не се публикуват.

На следващата бензиностанция, която бе няколко преки от първата, нещата протекоха по-спокойно.

Нямаше резки подмятания и изрази от типа: "Защо не се обадихте на управителя да уреди въпроса с касовата бележка?”. И тук бе проверена една от колонките за масовия бензин. Двойното мерене на инспекторите от ДАМТН не установи отклонения от нормите.

Вчера беше проверено в 8 бензиностанции на територията на Враца внезапно и качеството на горивата. Градът беше изтеглен с жребий рано сутринта в ДАМТН, а екипите, които участваха в проверката, бяха събрани от цялата страна и научиха минути преди тръгването къде и какво ще проверяват. Взети са проби от бензин и дизел. Резултатите ще станат готови в понеделник.

Спряха дизела на колонка без стикер

На един обектите липсваше стикер на колонката и се наложи да бъдат проверявани пломбите на уредите.
На третата бензиностанция, проверена в София в присъствието на човек от "Монитор”, намираща се на десетина минути път с кола от втората, "клиентът” от Варна наля дизелово гориво. Проверката не установи нестандартно отклонение в количеството, но липсваха стикери за извършена метрологична проверка от ДАМТН. Затова проверяващите наредиха спиране на продажбата на автонафтата от този обект до пълно изясняване на случая.

Преди това инспекторите поискаха документи за ремонти и извършени проверки, като не всички от тях бяха налични в обекта. За да се спази процедурата в такива случаи, капаците на колонките бяха отворени и инспектор от ДАМТН провери целостта на всички пломби на механичните уреди и електрониката, както и знаците върху тях, показващи кога и от кого са поставени.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив