23 Април 2024, 23:15 Днес (6) | Вчера (13)

Перник черпи министър с чаша студена вода

11 Септември 2012 06:11 в. Стандарт по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 10 септември 2012, 21:12

Нетипичният протест е заради решението на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет да не се предоставят средства за отстраняване на леки вреди в размер до 2000 лв.

Перничани се скараха с министъра по европарите Томислав Дончев. Той беше командирован в града миналия месец от премиера Бойко Борисов, за давъведе ред във възстановяването на сградите след голямото земетресение от 22 май. Местните го приеха миролюбиво, въпреки че преди това се бяха заканили да щурмзуват парламента и министерски съвет със сопи и винкели заради орязаните обезщетения. Само след три седмици обаче обществеността и перничанинът по неволя вече са на нож.

 

Инициативният комитет на пострадалите от трусовете покани министъра на кафе този вторник и обяви, че ще го черпи чаша студена вода. Нетипичният протест е заради решението на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет да не се предоставят средства за отстраняване на леки вреди в размер до 2000 лв., когато не е засегната конструкцията на сградата и ремонтът може да се извърши със собствени средства или с потребителски кредит. В Правилника на Комисията има записан текст, че не се подпомагат "текущи ремонти", но какво означава това не е обяснено. Не е ясно и защо комисията смята, че след земетресение хората правят текущи ремонти, скочиха от гражданския комитет. Кредитът на доверие към командирования в града министър по управление на средствата от ЕС е стопен и Инициативният комитет организира общоградски протест в кафенето пред общината. Чашата студена вода е за да разбере министърът и колегите му какво са сервирали преди празника на перничани.

Дончев отвърна на удара във Фейсбук. В профила си той написа дълго писмо до новите си съграждани. "Като ще се пие кафе, мога да ви поканя на по едно. Току виж, освен пиейки кафе, сме разменили по някоя дума. Винаги съм мислил, че целта на инициативния комитет е да има по- справедлива и силна подкрепа за перничани след труса. Продължавам да мисля това, макар че мнозина твърдят, че съм загубил здрав разум", захапа перничани министърът.

Той напомни, че са дадени почти 1,5 млн. лева помощ за близо 200 пострадали домакинства и че те са насочени към хората с най-големи нужди. Призна, че е видял в града семейства в безизходица в опасните сгради.

Видял обаче и хора, които чакали пари да си подменят 10 керемиди на покрива, здрави, които очевидно чакали от него да им иззида комина. "Видях младежи с впечатляващ автопарк (и на мен винаги ми е харесвало BMW 5 та серия, но никога не можах да си позволя дори 5-7 годишна), които очакваха социална помощ. За тях няма да говоря. За тях е редно да говорите вие. Аз съм перничанин отскоро, а вие от по-дълго време", завършва предизвикателното си писмо министърът.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив