19 Април 2024, 22:47 Днес (10) | Вчера (11)

Двоен скок на клошарите

20 Декември 2013 08:46 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 декември 2013, 08:55

Безработни строители просят по улиците

Повече от два пъти са се увеличили бездомниците и скитниците в страната през последните 3 години. Това показват данни на Агенцията за социално подпомагане (АСП). Социалните актуализират данните си на всеки 3 месеца. В края на септември на улицата са живели 1370 души.

"Към момента броят им може да се е увеличил с не повече от 20–30 човека”, обясниха социални служители. През 2010 г. в АСП са преброили 575 скитници, година по-късно броят им се увеличил до 709. През миналата година живеещите на улицата са 992-ма души. Това обаче са само регистрираните бездомници, с които социалните служители са работили. 

"Най-много регистрирани бездомни в края на септември е имало в София – 535. В  община Русе  без подслон са 233, а в община Пловдив – 171”, заявиха от АСП. През деветмесечието на годината социалните са провели 3359 акции за просещи деца в цялата страна. Регистрирани са 103 деца, които молят за милостиня. За половината от тях социалните са издали заповед за закрила, защото родителите им ги заставяли да просят.

Всеки трети бездомен в кризисните центрове в София е от провинцията. Това показват данни на Столична община.

"Около 30% от хората в центровете за  кризисно настаняване са от провинцията. Най-често това са строители, които са останали без работа след края на сезона”, обясни пред "Монитор” шефката на дирекция "Социални дейности” към Столична община Мина Владимирова. В столицата има два центъра с капацитет от 170 места, в които останалите без подслон могат да преспиват. В момента има 70 свободни  легла.

"Няма къде другаде да отида. Ако не е центърът, ще умра от студ на улицата”, обяснява 55-годишният Илия, който от 3 г. скита из столичните улици. През деня неграмотният мъж проси милостиня на бул. "Витоша”, а нощем се прибира на топло в центъра. Освен в кризисни центрове бездомниците могат да потърсят подслон и в центрове за временно настаняване.

"Тук има хора с различни съдби. Някои са продали апартаментите си и няма къде да живеят, други са загубили бизнеса си”, заяви директорът на центъра за временно настаняване в "Красна поляна” Валентина Рунева. Таксата в такъв център е 30% от доходите на бездомниците. В случай че те нямат никакви пари, остават безплатно за сметка на институцията. В страната има 13 специализирани институции, 3 от които в столицата. В тях хората могат да останат до 3 месеца в рамките на година. Често обаче социалните удължават срока с по месец, докато им намерят общинско жилище, в случаите, в които хората отговарят на изискванията, или място в друга институция. Баба Стефка живее в центъра в "Красна поляна” от април. Престоят й е удължен, защото чакала свободно място в старчески дом.

Жената има 2 висши образования и от 23 г. живее сама, след като цялото й семейство загива в катастрофа.

"Живеех под наем, но парите не ми стигаха. Преди години реших да строя къща. Строителят изгради сградата само до първия етаж, каза, че няма повече пари и избяга”, разказва 78-годишната софиянка. Капацитетът от 120 места в центъра в "Красна поляна” е запълнен.

Студът гони изпадналите към приютите

"Голяма част от хората се връщат отново след време”, заяви директорът на центъра за временно настаняване в "Красна поляна” Валентина Рунева. Такъв е случаят на 62-годишният Антон, който ще посрещне коледните празници за втори път в центъра. След развода със съпругата си Антон се изнася от семейното жилище и отива на квартира. Преди 4 г. бившият таксиметров шофьор остава без работа.

"Не можех да плащам наема и се оказах на улицата. Пенсията ми стигаше само за храна”, спомня си през сълзи мъжът. Две цели години Антон спи по пейките, преди да попадне в центъра.

"След няколко месеца пак ще отида на улицата. Имам деца, но не искам да ги притеснявам, защото и те имат тежък живот”, признава Антон. Подслон в центровете за временно настаняване търсят най-често безработни хора между 40 г. и 50 г. с ниско образование. От миналата година обаче все по-млади хора търсят подслон.

"Тази година имаме 4 случая на младежи, които са скъсали връзка с биологичните си родители и няма къде да отидат”, допълни още Владимирова.

Черква прибира самотни майки с деца

Църковен приют дава подслон на жени и децата им, останали без дом. Той е изграден към храма "Св. Троица” по инициатива на неговия настоятел отец Стоян и с благословението и подкрепата на покойния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

Приютът разполага с 10 стаи със санитарни възли, отопление и обща кухня с трапезария, в която се готви храна за всички обитатели.

Местата обаче са недостатъчни, трудно можем да приемем нови хора към момента, каза за "Монитор” отец Стоян. Към момента там са настанени 8 майки с децата им, като някои от тях имат повече от едно и стаите са заети.

Той обаче увери, че ако се появи спешен случай, обитателките ще се сместят, за да не посрещне никой Рождество Христово и Нова година на улицата.

Друг приют, също за хора без покрив над главата си, започна да изгражда отец Стоян в квартал "Рилци”. Предвижда се той да е за 50 човека.

В Пловдив мръзнат, но искат на свобода

Масово бездомниците в Пловдив не искали да бъдат настанявани на топло и предпочитали свободата на улицата. С проблема се сблъсквали всяка зима социални работници. От октомври 2012 г. към община Пловдив бе разкрит приют на ул. "Радко Димитриев”, финансиран с делегирани от държавата средства. През 2013 г. парите за издръжка са били 60 000 лева, а през 2014 г. се увеличават с 10%, съобщи ресорният зам.-кмет Георги Титюков.

"В най-мразовитите дни се опитваме да настаним на топло хората без дом, но те имат лични карти, пълнолетни са и без тяхното съгласие това няма как да се случи”, коментира той. В приюта има 10 легла, но при необходимост може да се сложат матраци за още 15 бездомници. Всички те получават не само покрив над главите си, но и топла храна, като могат да останат в центъра по три месеца.

"Ако капацитетът на приюта бъде запълнен, при необходимост можем да ползваме отрезвителя и помещения в болници”, каза още Титюков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив