24 Април 2024, 19:31 Днес (12) | Вчера (6)

Лихви за парното само върху изравнителните сметки

05 Февруари 2014 08:34 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 5 февруари 2014, 08:42

Плащаме 30 дни след публикуването им в нета

Абонатите на софийското парно ще плащат лихви за забавено плащане само на изравнителната си сметка от лятото, но не и за прогнозните, които се получават всеки месец. Това е записано в новите общи условия на "Топлофикация София”, които Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) одобри.

Занапред 30-дневният срок за плащане ще тече след публикуването на задължението към столичното парно на страницата му в интернет www.toplo.bg. Ако клиентът има две и повече непогасени сметки, включително и съдебни вземания, които не покриват целия му дълг обаче, може да си избере коя сметка да погаси - т. е. вече няма да е задължен да плаща най-старата, както е сега. Ако не е заявил коя сметка има желание да погаси, то се погасява най-голямата. Ако има няколко, които са с еднакъв размер, то се погасява най-старата, пише още в общите условия. В новите правила на дружеството е записано и че ако абонат не е плащал повече от 2 месеца, "Топлофикация” трябва да му прати писмено уведомление лично или по пощата с обратна разписка, в което е написан срок за погасяване на задълженията. Ако клиентът не си плати, дружеството има право да му спре
парното и топлата вода.

Първият начин за това е, като прекъсне връзките на отоплителните уреди и линията за топла вода от сградната инсталация. Вторият е изключване на инсталацията на имота за кооперации с апартаментно захранване.

Новите условия предвиждат още "Топлофикация  София” да ни отговаря в срок от 15 работни дни на жалбите за надути сметки например. Само ако трябва да се направи посещение в дома, срокът скача на 30 дни.

Друга новост в общите условия е, че наемателите ще могат да си откриват партиди.

За целта обаче ще трябва да представят не само договор за наем, а и нотариално заверена декларация за съгласие от собственика. "Топлофикация” вече няма да събира и копия от нотариалните актове и така практиката й ще се уеднакви с тази на ЧЕЗ и "Софийска вода”, които ги искат само за справка. Според ДКЕВР общите условия са направени в интерес на клиентите. Те могат да се обжалват в 14-дневен срок пред ВАС.

Варна под запор за дълг от 1,9 млн. лв.

Банковите сметки на община Варна са запорирани заради дълг от близо 2 милиона лева към собственика на имота, в който се намира ЦДГ "Теменужка”. Фирмата "БГ Маркет” е подала иск в размер на 964 000 лева заради неизплатен наем за 4-годишен период от 2009 до 2013 г. Заедно със съдебните разноски и хонорарите на адвокатите дължимата сума набъбнала до 1, 92 млн. лв. Това е втори случай на подобни претенции от страна на същата фирма към общината. Тя стана собственик на реституирания през 2008 година имот на ул. "Шейново" №18 в центъра на Варна чрез покупко-продажбата му. Тогава фирмата заведе иск за обезщетение от наем в размер на 370 000 лева. Заедно със съдебните разходи и хонорарите за адвокатите сумата достигна 1 020 000 лева. Тя бе изплатена в края на 2008 г.

"Това е пореден пример за това как са управлявани публичните средства в общината, коментира вчера кметът Иван Портних. Въпреки загубеното дело община Варна не е сключила договор за наем на имота.

Най-възмутителното обаче е това, че никой не е протестирал за прекомерните адвокатски хонорари”, добави още Портних. Сега общината е предявила насрещен иск за 900 000 лв. за направени подобрения на сградата, както и иск за калкулираните прекомерно високи хонорари.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив