24 Април 2024, 15:01 Днес (9) | Вчера (6)

Дори атентатът не накара кабинета да признае грешки в сигурността

20 Юли 2012 08:46 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 юли 2012, 09:12

И премиерът, и вътрешният министър съобщиха, че са получили множество сигнали за възможни атаки, но конкретно за бургаския камикадзе не били предупредени

Управляващите тотално се оплетоха вчера в обясненията защо не е имало засилени мерки за сигурност по отношение на израелските туристи у нас, въпреки че през последната година е имало многократни сигнали за възможни атентати. От изявленията на премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов и президента Росен Плевнелиев става ясно, че ръководените от тях ведомства и служби с над 1 млрд. лв. годишен бюджет не само не са имали данни за конкретния атентат на летището в Бургас, при който в сряда загинаха 7 души и бяха ранени 37 души, но и изобщо не са предполагали, че е възможен такъв. Според експерти по сигурността терористите са избрали България за удара, тъй като е всеизвестно, че страната ни е слабо защитена срещу подобни акции.

 

Според Борисов до момента в България са постъпвали поне 15 сигнала за заплахи срещу израелци, но атаките са били предотвратени. Сред тях е била заканата от тази зима за готвен атентат в планински курорт. "Имаше такава информация за зимните курорти през декември-януари, тогава за радост не се случи. За този атентат имаше съмнения за други държави, но се случи тук. Израелските туристи са мишена навсякъде", каза той.

"Страната ни не е получила никакви предварителни сигнали за подготвяни атентати. Няма засечена информация както в българските, така и в партньорските служби за подготовката и извършването на терористичен акт", бе категоричен вътрешният министър Цветан Цветанов. Той също каза, че в последната година са предотвратени няколко атентата, но службите не намерили за нужно да съобщават за тях.

"Имали сме преди месец разговор с "Мосад" и не е имало никакви индикации за такава атака, но сме взели всички адекватни мерки за живота на пострадалите в този терористичен акт", заяви президентът Росен Плевнелиев няколко часа след терористичния акт в Бургас. Според президента българските служби имат добра комуникация със службите на Израел и ако е имало информация за подобен атентат, със сигурност е щял да бъде овладян и да бъде взет доста насериозно. Преди месец у нас бе и шефът на ЦРУ Дейвид Петреъс, но няма данни той да е предоставил на нашите служби някаква разузнавателна информация.

Януарският сигнал на "Мосад" за готвен атентат у нас визира именно автобус, който превозва израелски туристи от летище до зимен курорт. Не е известно дали тогава българските служби са индентифицирали и арестували заподозрени. Но е факт, че това не ги е накарало да вземат специални мерки за охрана на израелските туристи при превоза им от летищата до курортите, при положение че през лятото всеки месец тук пристигат около 30 000 израелски граждани.

Прави впечатление, че мерките не са били затегнати дори и след като преди 11 дни в Кипър е предотвратен опит за абсолютно идентичен на случилия се в Сарафово атентат. В Ларнака бе арестуван младеж, който е подготвял нападение срещу израелски туристи. Кипър и България са сред страните, в които има силна концентрация на летуващи от Израел, особено след обтягането на отношенията между Турция и Израел.

И бившият шеф на полицията в Тел Авив Амнон Халпер даде да се разбере, че е било възможно да се предположи терористичен акт срещу израелски граждани в България. Той определи Бургас като "мека цел" за терористи - място, в което лесно може да бъде извършен атентат. "През последния месец 30 000 израелци са пристигнали в Бургас. От началото на годината 260 000 граждани на Израел са посетили града. Ето за това градът може да бъде цел за терористични атаки. Подготвили са се добре", твърди още Халпер.

"Комисията за контрол на ДАНС в парламента ще пита агенцията защо темата за терористичните заплахи отсъства от годишния й доклад за състоянието на националната сигурност. Самият факт, че правителството е изтеглило тази тема, означава, че са оценили, че няма риск", заяви председателят й Иван Костов (ДСБ). Той припомни, че стратегията за национална сигурност още от началото на XXI век предвижда, че рискът в България за международен терористичен акт е завишен.

"Това е изключително трагичен случай. Всъщност той показва само едно - че не сме подготвени, че не сме осигурили сигурността на еврейските туристи. Всички знаят, че където има еврейски туристи, там има и опасност. И израелците имат вина, защото от тяхна страна не са осигурили охрана, но основната вина е наша. Удивително е, че до този момент не се бе случило нещо такова. Терористите са се усетили и ето какъв е резултатът. А уж покрай Шенген говорим, че имаме изключителна гранична готовност срещу всякакви заплахи, особено срещу тероризма", коментира вчера пред "Дойче веле" бившият министър и вицепремиер Димитър Луджев. Бившият външен министър Соломон Паси също заяви, че властите са подценили обстановката.

"Няма пробив в сигурността. Никой не може да предотврати, ако е това, което ми докладват. Никой не може да го спре... Всеки може да си влезе на летището, да си се шляе вътре, да пазарува и в момента, когато групата излиза, той се присъединява към тях", бе категоричен обаче премиерът Борисов. Същото каза и министър Цветанов. Той заяви, че терористът изглеждал като всеки нормален човек и затова не можело да се направи нищо. Цветанов отказа да отговори на неколкократно зададения му въпрос дали това означава, че всеки нормално изглеждащ човек с раница с няколко килограма взрив може да се взриви, където си поиска.

Според израелските медии атентатът е провал и за "Мосад". Те не разбират защо не са взети специални мерки за опазване живота на израелските туристи или не е издадено предупреждение да не се посещава България, ако там има повишен терористичен риск.

"Допреди няколко години имаше специални мерки за автобусите, които превозваха израелски туристи, проверяваха се, преди хората да се качат", каза пред "Сега" бившият шеф на полицията в Тел Авив Амнон Халпер. Тази практика обаче е спряна. "Не съм сигурен дали трябва да се възстанови, защото няма никаква гаранция, че ако атентат не се случи на летището, няма да се случи и във фоайето на хотела", коментира бившият полицейски шеф. Според него главната цел на службите трябва да е превенцията.

"Самият факт, че се е случило, значи, че има пропуск в сигурността, но перфектна система няма. Според мен България не е същата, трябва да имаме различно отношение към сигурността", коментира шефът на организацията на евреите "Шалом" Максим Бенвенисти.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив