29 Март 2024, 10:18 Днес (2) | Вчера (11)

Майки, зарязали децата си, ще връщат помощи

04 Февруари 2015 08:51 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 февруари 2015, 00:57

Майките, които изоставят децата си в сиропиталища, да връщат получените социални помощи. Това предлагат от социалното министерство като мярка за ограничаване на злоупотребите с държавна подкрепа

Предложението ще засегне майки на деца до 2-годишна възраст. "Масово жените изоставят децата си, след като получат еднократна социална помощ. Пред социалните представят акта за раждане, вземат парите и след това изоставят детето”, обясни пред "Монитор” зам.-председателят на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова. Сега държавата дава по 250 лв. на жените при първо раждане. За второ дете майките получават по 600 лв., а за трето и всяко следващо по 200 лв. Мярката ще важи за всички майки, изоставили детето си, независимо дали са подписали разрешение за осиновяване, или не.

Както "Монитор” писа, социалното министерство затяга контрола и на редица социални плащания. На първо място ще има нови правила при изплащането на помощите на майките студентки. Сега младите жени, които учат висше образование и родят по време на следването си, получават еднократно по 2880 лв. От социалното министерство са констатирали, че част от жените се записват фиктивно във ВУЗ, само за да получат парите и след това не посещават лекциите. "Помощта ще се отпуска на части, например след завършването на два поредни семестъра. Целта е да се спрат злоупотребите и помощта да се получава по предназначение”, заяви още Ангелова. Промени се предвиждат и при детските надбавки. Размерът на месечните помощи за първо и второ дете остават без промяна, съответно по 35 лв. и 50 лв. За трето дете обаче сумата ще нарасне от 35 лв. на 45 лв., а за четвърто и всяко следващо ще намалее с 15 лв. и ще достигне 20 лв.

Без детски надбавки

ще останат родителите на невръстни майки. Причината е, че те получават детски надбавки за непълнолетните си деца, които пък вземат пари за своите.

Междувременно от ДПС предупредиха, че предлаганите от Калфин промени в изплащането на детските надбавки са дискриминационни и противоконституционни. Конкретно за предложението да се спре изплащането на помощи на майките на малолетните майки Хасан Адемов поясни, че те и сега не вземат пари, тъй като родилите момичета спират да ходят на училище, с което не покриват изискванията на закона. Той бе категоричен, че решаването на проблема с явлението "деца раждат деца” не минава през санкции и дискриминационни мерки, а през образование и работа на медиаторите в ромските общности.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив