01 Октомври 2024, 02:38 Днес (0) | Вчера (1)

Горчивата българска реалност

04 Май 2011 11:16 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Икономическата криза и непоследователните действия на правителството допълнително увеличиха бедността и бъркотията

България е бедна, даже много бедна страна. Икономическата криза и непоследователните действия на правителството допълнително увеличиха бедността и бъркотията, констатира в свой анализ за в. "Ханделсблат" Щефан Менцел.
И на самите българи им е ясно, че не са особено заможни, и че богатите западноевропейци печелят средно три пъти повече от тях. Но всичко това им дойде в повече, когато преди няколко седмици собственият им премиер ги призова към по-особен вид спестовност. Така авторът на статията в "Ханделсблат" представя идеята на премиера Борисов за "самозадоволяване" със селскостопански продукти и по-конкретно за садене на картофи, популяризирана в едно телевизионно предаване.
"Онова, което звучи като сатира, за мнозина българи си е горчива реалност", пише по-нататък "Ханделсблат" и привежда следните аргументи: средните доходи в страната се сринаха през последните две години.
България, която в продължение на дълги години демонстрираше стопански прираст от по 6% и повече, внезапно се оказа на ръба на икономическия провал. Чуждестранните инвеститори, които преди кризата финансираха стопанското оживление с щедри капиталови инжекции, днес предпочитат да заобикалят малката страна на Балканите, подчертава “Дойче веле”.
Непоследователната политика на управляващите не предоставя възможности за подобряване на положението, констатира по-нататък германското издание и цитира Антон Михайлов, експерт по проблемите на България към Виенския Институт за международни икономически сравнения. В характеристиките си за управленето той говори за "хаотичен мениджмънт на финансовата политика" и липса на ясна линия, поради което бъркотията се задълбочавала още повече. За пример е дадено въведеното през миналата година увеличение на тютюневия акциз, което вместо да увеличи приходите в бюджета, ги намалило поради това, че пушачите заобикалят данъка, купувайки си цигари на черния пазар.
Авторът на статията описва накратко представения от правителството икономически план за следващите три години, с чиято помощ трябва да се оздравят държавните финанси и да се стимулира стопанския прираст. Според заместник-финансовия министър Боряна Пенчева, в средносрочен план това щяло да помогне на България да изпълни критериите за влизане в зоната на еврото.
Ако България иска да попадне там - коментира авторът в заключение - страната като начало ще трябва да се справи с гръцката криза, която я засяга поради тясната обвързаност на икономиките на двете страни.
Томас Миров, шеф на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ вече предупреди, че гръцката криза може да прелее към Балканите. "Трябва да положим усилия, иначе проблемите ще се пренесат и другаде", апелира той.

БР

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7528
GBP 2.4796 2.4887 2.3468
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив