27 Септември 2024, 12:24 Днес (0) | Вчера (0)

Забогатяхме с 61 лева за 4 г.

09 Юни 2005 10:00 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Заплатите ни са 15 пъти по-ниски от европейските

Обещавам бързо и несимволично увеличение на доходите. С това заклинание, казано на 6 април 2001 г., Симеон Сакскобургготски взе гласовете на близо половината българи два месеца по-късно. Чудото обаче не се случи. За 4 години управление на НДСВ "забогатяхме" с 61 лева. Средната заплата у нас е 15 пъти по-ниска от средната за Европа и 20 пъти по-ниска, отколкото във Великобритания.
Българите взимат средно по 247 лв. през юни 2001 г. - месец, в който НДСВ пое властта. 4 години по-късно средната заплата е 308 лева. Това е два пъти по-малко, отколкото в най-бедната европейска държава Латвия. И с близо 30 евро по-малко, отколкото в Румъния - държавата, с която обичаме да се сравняваме, за да се успокоим, че не сме толкова зле.
Но как при толкова черна статистика да си обясним, че цените на жилищата нараснаха с пъти? Че през уикенда не може да се намери свободна стая в курортите? Че българинът купува все повече коли, и то нови?
Обяснението е просто. Доходите не са такива, каквито ги дава статистиката. Но тя просто няма инструмент да отчете истинските. Официално заплатата в обществения сектор от години е по-голяма, отколкото в частния. Но от месеци, ако не в цялата страна, то поне в София и големите градове е факт, че ако предложиш на безработен да е продавач на сергия срещу 200 лв., той ще ти се изсмее.
На практика статистиката отчита само минималните заплати в частния сектор. Работодателите не декларират истинските, за да си спестят осигуровките.
Правителството на НДСВ имаше 2 варианта, за да изпълни обещанията на Симеон. Да вдигне заплатите на чиновниците с презумпцията, че и частниците ще направят същото.
Вторият вариант е да се сложат високи минимални прагове на заплатите. Примерно - строител не може да взема по-малко от 500 лева, компютърен специалист по-малко от 1000 и т.н.
Така правителството щеше да отчете успех пред статистиката. НДСВ обаче избра трети вариант. Заплатите на чиновниците почти не мръднаха. Минималните заплати скочиха само за най-бедните. А с частниците бе направена негласна договорка, че е по-добре да плащат осигуровки върху половин заплата, отколкото изобщо да не плащат. Така на най-бедните бяха осигурени средства, колкото да преживяват. А част от данъците и осигуровките на преуспяващите на практика бяха опростени. Така част от заплатите скочиха тайно от статистиката. Тя отчита, че средната заплата на строител е 262 лв. 231 лева пък се води заплатата в сектор "Дейности, обслужващи обществото и личността". В него са партийците на заплата, неправителствените организации, в които работят все хора с по няколко западни езика. Ясно е, че те не работят за толкова пари.
Това положение обаче не може да продължава до безкрайност. Заради европейските изисквания държавата рано или късно трябва да легализира заплатите. Защото, ако не го направи, е социален дъмпинг, който европейците няма да позволят.
Всички партии много добре знаят това. И затова щедро обещават. НДСВ дава 250 лв. средна заплата през 2009 г. БСП - 600 лева, а БНС предлага 680 лв. още през 2007 г. Всички тези обещания са реални. Но са само за статистиката. Защото не е важно колко пари вземаш, а какво можеш да си купиш с тях.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7472
GBP 2.4796 2.4887 2.3380
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив