01 Октомври 2024, 10:25 Днес (0) | Вчера (1)

Има връзка между екстремните метеорологични явления и глобалното затопляне

27 Март 2012 10:49 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Изминалото десетилетие е може би най-топлото в световен мащаб за най-малко едно хилядолетие. Миналата година пък беше единадесетата най-гореща в историята на Световната метеорологична организация

Екстремните климатични явления през последното десетилетие са се увеличили и е „много вероятно“ те да са причинени от предизвиканото от човека глобално затопляне, сочи проучване, публикувано в в списание „Nature Climate Change“ и цитирано от GreenTech.bg. Учени от немския Потсдамски институт за изследване на климата са използвали физически и статистически анализ плюс компютърни симулации, за да се потърсят връзката между обилните валежи и горещите вълни с глобалното затопляне. Връзката между затоплянето и ураганите е по-малко ясна. „Много е вероятно някои от безпрецедентните крайности от миналото десетилетие да не се бяха случили без антропогенното глобално затопляне“, се казва в изследването.
Изминалото десетилетие е може би най-топлото в световен мащаб за най-малко едно хилядолетие. Миналата година пък беше единадесетата най-гореща в историята на Световната метеорологична организация.
Екстремните климатични явления имат унищожителни въздействия и засягат почти всички региони на земното кълбо. Те включват тежките наводнения и рекордно горещи лета в Европа, рекорден брой тропически бури и урагани в Атлантическия океан (през 2005 г.), най-горещото руското лято от 1500-ната година досега (през 2010 г)., както и най-лошото наводнение в историята на Пакистан.
Големият брой крайни метеорологични явления не е нормален, се казва в изследването. Нещо повече: за някои видове екстремни метеорологични условия има чисто физически причини, поради които те се увеличават при един затоплящ се климат. Например, ако средните температури се повишават, ще се увеличат и температурните рекорди, дори ако всичко друго остава непроменено, се казва в изследването.
Естествени метеорологични явления като Ел Ниньо и Ла Ниня също могат да причинят пикове в глобалната температура или увеличаване на валежите, което пък води до наводнения.
„Единичните екстремни метеорологични казуси често са свързани с регионални процеси, като например блокиране на системи с високо налягане или природни явления като Ел Ниньо“, казяа Стефан Рамсторф, съавтор на проучването и председател на отдела на института за анализи на земята. „Това са сложни процеси, които изучаваме допълнително. Но сега тези процеси се разгръщат на фона на климатичното затопляне. Това може да превърне едно изключително метеорологично събитие в рекорд“.
През последните години се наблюдава извънредно голям брой на рекордни и разрушителни топли вълни в много части на света. Редица изследвания показват, че много или дори повечето от тях не биха се случили без глобалното затопляне.
В момента се регистрират почти два пъти повече горещи дни, както и рекордно студени дни, както в Съединените щати, така и в Австралия. Дължината на летните горещи вълни в Западна Европа почти се е удвоила. Честотата на горещите дни почти се е утроила за периода от 1880 до 2005 г.
Изключително горещо лято сега се наблюдава в около 10% от територията на света. За сравнение, такова чудо е имало само на около 0,1-0,2 на сто от земята за периода от 1951 до 1980.
Връзката между бурите и ураганите с глобалното затопляне е по-малко убедителна, но поня някои от последните екстремни валежи може да се дължат на антропогенното изменение на климата, се казва в изследването.

АА

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7528
GBP 2.4796 2.4887 2.3468
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив