01 Октомври 2024, 07:14 Днес (0) | Вчера (1)

Какви ги е вършила Дойче Банк в САЩ?

24 Февруари 2012 15:16 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Преди около три години в Щатите се спука мехура на пазара на недвижимите имоти. Търсенето на виновниците продължава

Дойче Банк, заедно с няколко американски финансови институции, е сред основните актьори на американския пазар на недвижими имоти. Почти един милион къщи междувременно се управляват попечителски от най-голямата германска финансова институция. Много от тези имоти междувременно са обявени на търг, тъй като собствениците им са изпаднали в неплатежоспособност.
Последствията от кризата, оставяща след себе си цели пустеещи квартали, стават все по-сериозен проблем за американските общини. Част от тях, заедно с някои собственици, се опитват да търсят правата си и по съдебен ред. Пенсионни фондове, синдикални организации и други инвеститори също подават жалби срещу банките. Няколко прокуратури в различни части на страната заведоха разследвания и срещу Дойче Банк. Подобни процедури обаче са тромави и траят дълго.
Оказа се, че тя, както и някои други финансови играчи, е предлагала на нищо неподозиращи инвеститори пакети от невъзвръщаеми ипотечни заеми. Заради подобни "сделки" инвестиционната банка Голдман Закс трябваше да плати преди две години около $550 млн. обезщетения за своя продукт на име "Абакус". Той съдържал ипотечни книжа, предлагани на инвеститори. Онова, което не са знаели те обаче, е, че мениджърът на един хедж-фонд - Джон Полсън подбрал тези книжа, за да "заложи" после на техния фалит.
Слуховете твърдят, че с подобни неща се е занимавала и Дойче Банк, макар че американският борсов надзор все още не е заел официално становище по въпроса. При това продуктът на Дойче Банк, на име "Старт" е почти идентичен с "Абакус", твърди Ив Смит - банкова експертка от Ню Йорк и авторка на финансовия блог "naked capitalism" - т.е. гол капитализъм. Мнението на Смит за онова, което се е разигравало във финансовата сфера, е съвсем категорично: "Машинациите на играчите от Уол Стрийт са по-лоши от тези на мафията. Тяхната власт е прекалено голяма и те предоставят на фондовете и инвеститорите "неликвидни" продукти", коментира "Дойче веле".
Засега е трудно да се каже. Според експерти обаче Дойче Банк е "To big to fail" или в превод: "Прекалено едър играч, за да пострада". А в германския печат може да се прочете, че Дойче Банк действала значително по-ловко от американските си конкуренти. На всичкото отгоре германците имат и друг "бонус": Водещата фигура от американския борсов надзор днес - Робърт Кузами - тъкмо в критичните години между 2004 и 2009 е бил шеф на правния отдел на Дойче Банк.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7528
GBP 2.4796 2.4887 2.3468
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив