29 Септември 2024, 14:19 Днес (0) | Вчера (0)

Конкуренцията на румънския животозастрахователен пазар се ожесточава

20 Юни 2008 17:11 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Според аналитици, чуждите компании предпочитат да стъпят в този сегмент от нулата, за разлика от общото застраховане, където предпочитат да придобият местна структура

Конкуренцията в сегмента на животозастрховането в Румъния се ожесточава, след като броят на финансовите групи, изявили желание да навлязат в него продължава да нараства, писа Зиарул Финанчиар.
Последната компания, която стъпи на пазара, е Signal Iduna Asigurari de Viata - част от германската група Signal Iduna. Дружеството получи лиценз от регулатора на застрахователния пазар в северната ни съседка през миналата седмица. Друга германска компания - Groups Ergo, холандската Aegon и френската Sogecap също вече обявиха плановете си да стъпят на пазара на животозастраховането в Румъния до края на годината.
Според аналитици, чуждите компании предпочитат да стъпят в този сегмент от нулата, за разлика от общото застраховане, където предпочитат да придобият местна структура. В периода декември 2007 г. и май 2008 г. в Румъния бяха сключени осем сделки за придобивания на местни застрахователни дружества, като общата им стойност достигна около 1 млрд. евро. Само една от тези компании - BCR Asigurari de Viata работеше на животозастрхователния пазар.
Интересът на чужди играчи към румънския застрахователен пазар доведе след себе си и ускоряването на ръста му. В същото време животозастраховането е по-печелившо от общото застраховане. Повечето животозастрахователни компании отчитат печалба за миналата година, докато множество компании в общото застраховане са обявили загуби или съвсем малки печалби.
Премийният приход на румънските компании от сегмента на животозастраховането достигна през 2007 година 432 млн. евро. Това е около 20 процента от общия приход на застрахователния сектор. Паралелно с това делът на животозастраховането се очаква според експерти да нарасне до 40-50% в бъдеще.
Румънският животозастрахователен пазар отчете ръст от 26% през миналата година, което е почти три пъти над показателя от предходната година, когато растежът се ограничи в рамките на 9,66%.
Според изданието Signal Iduna ще се опита да привлече клиенти основно със средни и високи доходи, както физически лица така и компании.
Дружеството, което има акционерен капитал в размер на 7 млн. евро, ще се фокусира основно върху здравното осигуряване и застраховките “Живот” и “Злополука”.
Холандската компания Aegon също планира да съсредоточи усилията си върху продажбата на животозастрахователни продукти. Това става само една година след стъпването й на местния пазар.
Aegon Asigurari de Viata в момента очаква одобрението на застрахователния регулатор.
Ergo Asigurari de Viata, която продава полиците си през клоновата мрежа на UniCredit Tiriac, също планира скоро да започне собствена дейност в Румъния. От дружеството вече обявиха, че разчитат основно на застраховане на физически лица и ще започне операции до края на първата половина на годината.
Друга компания, която има интерес към животозастраховането в Румъния, е Societe Generale, която планира да регистрира BRD Asigurari de viata чрез компанията Sogecap. Първоначалните й инвестиции ще са в размер на 7,5 млн. евро. Очаква се новото дружество да заработи до края на годината.
Лидерите по пазарен дял в сегмента на животозастрховането в момента в Румъния са ING и AIG Life.
По данни на XPRIMM румънският застрахователен пазар надхвърли 2 млрд. евро през 2007 г. Премийният приход за 2007 г. достига 2,17 млрд. евро.  Застрахователното проникване е 1,8% от БВП (1,67% от БВП за 2006 г.). Румънците харчат средно на човек по 100,84 евро за застраховане, което е повишение спрямо миналата година, когато разходът на един румънец за застраховане беше 75,07 евро. Застрахователният пазар в северната ни съседка остава и през 2007 г. все така силно концентриран – първите десет застрахователни компании в страната имат 82% (1,8 млрд. евро) пазарен дял, което е с 1,3 процентни пункта повече от предходната година. Делът на животозастраховането е 20% от целия застрахователен пазар, с премиен приход 440 млн. евро. Брутните премии в общото застраховане са 1,7 млрд. евро, което е 33% номинален ръст (в евро) и 19% реален растеж спрямо 2006 г. Автомобилното застраховане има 58% дял от целия пазар, докато имущественото застраховане държи едва 11,5% .
Allianz-Tiriac е компанията с най-голям пазарен дял сред застрахователните дружества на румънския застрахователен пазар, съобщи още румънското издание. Компанията държи 17% дял от местния пазар с 317 млн. евро премиен приход за 2007 г. С 12% от пазарния дял в Румъния на второ място сред застрахователите на страната се класира компанията  Omniasig. Компанията е събрала 265 млн. евро премиен приход. Другите три компании, имащи най-голям пазарен дял в Румъния, са Asiban, Asirom и BCR Asigurari.
Според последни данни, огласени от румънския надзор - Insurance Supervisory Commission (CSA), показват, че брутните премии, събрани от застрахователите през първото тримесечие на 2008 година са 645,25 млн. евро, което е с 16,8% повече от събраните през първото тримесечие на миналата година.
За отбелязване е, че обемът на премиите, събрани през първата четвърт на годината е около една трета от събрания през цялата минала година, подчерта пред румънското XPRIMM News президентът на  CSA Анжела Тонческу. Според нея това показва, че запазването на бързите темпове на растеж на пазара е много възможно и през тази година.
Изплатените обезщетения по искове за същия период са за 270,63 млн. евро за същия период, което е с 22,8% повече от същия период на 2007 г.
Премиите на общозастрахователните компании, които заемат 82,5% от пазара, са нараснали с 15,8% през първото тримесечие спрямо същия период на 2007 г. Растежът при животозастрахователните компании е с 25,68%м техният дял е 17,5% от общия застрахователен пазар. Интересна подробност е, че събраните от задължителната автомобилна застраховка "Гражданска отбрана" премии са нараснали само с 6,83% за първото тримесечие спрямо същия период на 2007 г., когато бе реализиран над 30% растеж.

РИ

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив