01 Октомври 2024, 00:35 Днес (0) | Вчера (1)

Кредитна надпревара през октомври. Депозитите поскъпват малко

10 Ноември 2010 12:34 Моите пари по статията работи:
A+ A-

"Евроинс" обяви нова тарифа по "Гражданска отговорност", "Лев Инс" промени тарифата си

Октомври отмина под знака на относително висока активност на банките. Колкото от тях промениха условията си по кредити, толкова бяха и по депозити. Ще запомним отминалия месец с надпреварата на трезорите да предложат най-изгодната оферта за кредит. Станахме свидетели на понижения на лихви, някои дори чувствително, на отпадане на такси, дори бяха представени и нови продукти. Тенденцията за връщане на офертите с фиксирана лихва за определен период беше подкрепена с предложенията на още една банка през октомври. Така стремежът на банките да предоставят все по-изгодни условия се подкрепи за пореден месец.
Изминалият месец октомври ще запомним и със старта на промоционални кампании на почти всички банки, които промениха лихвените си бюлетини по срочни депозити. От 7 на брой банки 5 от тях повишиха лихвите си по срочни депозити. Повишенията на лихвите обаче са по-силно изразени при депозитите в EUR и не толкова при тези в BGN. Въпреки, че отчитаме факта повишения на лихви по депозити, нужно е веднага да поясним, че те не променят съществено пазара. Макар и малко завишени, лихвите по депозити остават на значително по-ниски нива в сравнение с началото на кризата. Състоянието през октомври може би ще се окаже временно и понижението на лихвите по депозити вероятно ще се възстанови идните месеци.

Срочни депозити
В първия ден от месец октомври Интернешънъл Асет банк започна предлагане на два нови депозитни продукта – ”Асет Изкушение 3” и „Асет Инвест”. Първият депозит е с тримесечно нарастване на лихвата, която в BGN достига 9.33% в края на 12-я месец от срока на депозита. В EUR лихвата е точно с 1.00 п.п. по-ниска и е 8.33% за същия период, а в щатска валута доходността е най-ниска и достига 7.33%.
Депозит „Асет Инвест” е 12-месечен и се предлага в BGN и EUR, с лихвени проценти съответно от 7.20% и 6.20%. При тях лихвата се изплаща авансово, като се инвестира в договорен фонд.
В същия ден Societe Generale Експресбанк въведе нови по-ниски лихвени проценти по промоционалните, стандартните си срочни депозити и депозит „Тактика”. Нарастващият „Тактика” продължи да се предлага с 0.50 п.п. по-ниски лихви в BGN и EUR за втория лихвен период от срока на депозита. Лихвите по промоционалния срочен депозит в BGN най-чувствително бяха понижени за срок от 9 и 12 месеца, като лихвата се понижи с между 0.75 и 1.25% п.п. В EUR пък лихвите бяха най-много понижени при 1-месечните и 3-месечните депозити. Успоредно с това понижение претърпяха и стандартните срочни депозити, като при 9-месечния депозит в BGN лихвата се понижи с 0.50 п.п. Депозитите в EUR се понижиха с 0.25 п.п. за всички предлагани срочности, с изключение на двугодишния депозит.
В сила от 11.10.2010 г. УниКредит Булбанк увеличи годишните лихви по част от предложенията си по срочни депозити и въведе промоционална кампания по стандартните си срочни депозити и краткосрочния депозит „Девет седмици и половина”. По-високи промоционални лихви бяха въведени по стандартните срочни депозити със срок от 1,3 и 6 месеца за депозити в BGN и от 1, 3, 6 и 12 месеца за тези в EUR. Максималната надбавка над стандартната лихва по тези предложения е до 0.80 п.п. Успоредно с това лихвите по авансовия депозит „Рокада” също се повишиха и в двете валути, в които се предлага депозита – BGN и EUR. Депозитът в EUR обаче се оказа с цели 1.67 п.п. по-високи лихвени нива (6 и 12-месечния).
От същата дата започна предлагане на промоционален депозит „Девет седмици и половина” в EUR, при който лихвата е 3.00% на годишна база. Всички промоционални предложения на банката са валидни за депозити, открити до 31.12.2010 г.
На 11.10.2010 г. Емпорики банк започна промоционална депозитна кампания по част от стандартните си срочни депозити. За срока на промоционалната кампания банката ще предлага по-високи лихвени проценти за 3-месечни и 6-месечни срочни депозити в BGN и EUR. В BGN годишния лихвен процент по тримесечен депозит започва от 5.25% и достига до 6.25% (в зависимост от депозирана сума). Шестмесечните депозити в същата валута се предлагат с по-висока доходност, като лихвата на годишна база започва от 5.45% и достига 6.45% . Промоционалните предложения в EUR са с малко по-ниски лихви от тези в BGN, като максималната лихва по 3-месечен депозит е 5.25%, а 6-месечен до 5.50%. Промоционалната кампания е валидна за депозити, открити в периода от 11.10.2010 г. до 31.12.2010 г.
Към средата на изминалия месец следващата банка, която предприе повишение на предлаганите лихви по срочни депозити за физически лица беше Райфайзенбанк.  Трезорът коригира праговете на лихвите по едногодишните си промоционалните срочни депозити и вече лихвите не се определят в зависимост от размера на депозираната сума. С тази промяна депозитът в BGN вече се предлага с лихва от 7.00%, а този в EUR с 4.50%. Банката запази лихвите по 3-месечните си промоционални срочни депозити непроменени. Промоционалните лихвени условия по тези предложения са валидни за открити депозити до 21.11.2010 г.
Банката увеличи и годишните лихви по „Депозит +”. Увеличени бяха лихвите при едногодишните депозити в BGN и EUR. В BGN за този срок лихвата нарасна с 0.60 п.п., а в EUR с цели 1.80 п.п. или три пъти повече от повишението в BGN.
Активността на трезора в провежданата от нея лихвена политика, насочена към привличане на спестявания пролича и в томболата, която банката стартира. Съгласно нейните условия всеки ден банката предоставя награда от 500 лв. Условие за това е участника да е открил депозит със срок 3, 6, 12 и 24 месеца, а вида на депозита е някои от следните „Депозит +”, „Депозит 3+3”, депозит „Довнасяне” или депозит „Микс”.
В сила от 18.10.2010 г. Инвестбанк понижи годишните си лихви по срочния депозит „Екстра плюс ваканция”. Тримесечният депозит се понижи с 0.25 п.п. в двете предлагани валути и с 0.50 п.п. за депозити със срок от 6 месеца. Другият депозит, който се оказа с по-ниски лихви беше VIP депозит с авансово изплащане на лихвата, като доходността се понижи с 0.25 п.п. за депозити в BGN и EUR.
На същата дата СИБанк повиши предлаганите лихви по 4 от срочните си депозити. С по-високи годишни лихви продължиха да се предлагат следните срочни депозити: „Евродепозит”, депозит „Топ +”, „Растящ депозит +” и депозит „Елит”. Най-голямо се оказа повишението при депозит „Елит”, при който лихвата в BGN се повиши с 0.60 п.п., а тази в EUR с 0.40 п.п. В щатска валута обаче повишението на годишната доходност беше с цели 1.15 п.п.
Не на последно място отново на 18.10.2010 г. ПИБ започна предлагане на нов едногодишен „Свободен депозит” . При него лихвата нараства по периоди на депозита, като в BGN и EUR тя нараства до 7.00% годишно в последния 12 едномесечен лихвен период от срока на депозита. Доходността в щатска валута е по-умерена и достига до 4.50% на годишна база. Предложението е валидно за физически и юридически лица.

Жилищни и ипотечни кредити
Още в първия ден на октомври УниКредит БУЛБАНК предложи на своите потенциални клиенти нови, по-атрактивни условия по кредитните си продукти. Банката стартира търговска кампания за продажба на ипотечни кредити (стандартни и универсални) за периода 01.10.2010 - 31.12.2010 г.
Някои от основните параметри, с които трезорът ще опита да спечели вниманието на бъдещите заематели са:
Отстъпкa в лихвата в размер на 1% за клиенти, които инвестират в Спестовен план Pioneer - отстъпката важи за срока на инвестицията (3 или 5 г.);
Отстъпка в размер на 50 % от комисионата за поддръжка и обслужване по кредит "Първи дом";
0% такса за предсрочно погасяване със собствени средства;
Промени през октомври имаше и в лихвите по предлаганите от банката продукти. При някои от тях те дори бяха значителни – намаление от почти 3 пункта. Накратко промените в лихвените нива бях следните:
„Първи дом” с плаваща лихва за целия период. В зависимост от срока на кредита и процента на финансиране пониженията бяха в размер на 1.15 – 1.45 процентни пункта за лева и 1.50 – 1.65 п.п. за евро;
„Първи дом” с промоционална лихва за първата година. Тук корекциите бяха малко на брой и в не толкова големи граници. Във валута лев единствената промяна беше при кредити над 10 години и само в лихвите за срока след първата година. Те бяха понижени с 50 базисни пункта. По подобен начин бяха коригирани и лихвите за заеми в евро. За срок до 10 г. лихвите след първата година бяха понижени с 25 б.п., а тези за срок над 10 г. – с 20 б.п.;
„Универсален кредит”. Това е продуктът, който беше подобрен в най-голяма степен. И тук, в зависимост от срока и процента финансиране, корекциите в лихвите варираха. Границите за левовите заеми бяха 1.85 – 2.30 п.п. в посока надолу. За евровите кредити – 2.45 – 2.90 п.п.
Октомври беше месецът, в който Юробанк И Еф Джи България предложи ново, интересно предложение на своите клиенти. Продуктът е нов за българския пазар по своята същност, тъй като дава възможност на кредитополучателите да намаляват своите месечни вноски до 50% от оригиналния размер или да ги увеличават до 200% през избрани от тях шест месеца на годината. Освен това клиентите ще могат да пропускат по една вноска годишно. Кредитът се нарича „Флекси”, отпуска в български лева и евро при плаваща годишна лихва и максимален размер 250 хил. евро с максимален срок на погасяване 30 години.
Лека корекция през изминалия месец претърпя продукта на Райфайзенбанк по Европейска линия за жилищно кредитиране. Офертите се подобриха, като лихвените нива по тях се понижиха с 9 базисни пункта до 7.00% при заеми в евро до 15 г. и 7.40% за такива над 15 год.
СИБанк също беше сред предлагащите новости и новото този път от банката беше премахване на таксата за разглеждане на документи при кандидатстване за кредит. Промоцията е актуална до края на месеца.
Редицата от банки с нови предложения се допълва и от ОББ. Считано от 07.10.2010 г. трезорът намали лихвите по продуктите си с плаваща лихва за целия период, както и тези с плащане на битови сметки с 25 базисни пункта. Наред с тези понижения банката предложи на пазара и чисто нов кредит – „Първо жилище”. Офертата е на преференциални лихвени нива от 7.00% в евро и 8.00% в лева за молби подадени до 31.12.2010 г.
Датата е 14.10.2010 г., а МКБ Юнионбанк свали с още половин пункт лихвата на ипотечния си кредит. Така заемът в евро вече е с лихва 6.90% за първата година, а в лева – 8.00%. Лихвите са валидни при изпълнение на всички условия по обновения пакет „Удобство +”. Клиентите на банката ще продължат да ползват като бонус полиците „Живот” и „Имот”, като от финансовата институция въвеждат и безплатна застраховка „Срещу безработица”.
Със старт на кампания без такса за предсрочно погасяване на кредита със собствени средства Societe Generale Експресбанк участва в тенденцията на променящи се условия по жилищни заеми. Офертата е валидна до 31.12.2010 г.
Малко преди края на месеца Емпорики банк също дадоха своя принос към оформилата се тенденция към подобряване на условията по ипотечни заеми. Тяхното предложение се състои в два нови продукта в евро с фиксирана лихва за 3 и 5 години. Така тези оферти се превърнаха в единствените на пазара с фиксирана лихва за толкова дълъг период. Фиксираните лихви са съответно 5.85% за кредита с 3 години промоционална лихва и 6.35% за този с 5 години. За останалия срок и при двата кредита лихвата се образува от 3 M EURIBOR + надбавка, но сумарно тя не може да е по-ниска от 7.50%.

Потребителски кредити
Макар и активността на банките през октомври да беше сравнително висока по отношение на жилищните заеми, те далеч не показаха същата активност при потребителските. Всъщност там такава липсваше, поради което промени по тези продукти не видяхме. Видима е посоката, в която банките акцентират и това е именно жилищните заеми. Все пак, когато отмине периодът на по-активно коригиране на техните условия, вниманието ще бъде насочено и към потребителските кредити. Нужно е, обаче, да бъде изпълнено едно важно условие – потреблението на населението да се повиши. С ръста му ще нарастват и нуждите от средствата за текущи нужди. Вероятно тогава банките ще бъдат по-активни в предлагането на по-атрактивни оферти за тези цели. До тогава по всяка вероятност акцентът ще е върху жилищните заеми, защото те са по-солидно обезпечени, а и са носители на доход за много по-дълъг период от време.

 Статистика "Лоши кредити"

Вид кредит

Валута

Месечен ръст

BGN

EUR

Друга валута

ОБЩО

Потребителски кредит

16.83%

13.19%

25.39%

16.26%

-0.68%

Жилищен / Ипотечен

15.95%

12.92%

29.57%

14.58%

2.32%

Банкова система

17.60%

16.14%

9.87%

16.59%

0.84%

Изт.: БНБ и изчисления на МОИТЕ ПАРИ. Данните са към 30.09.2010 г.

Застраховка „Гражданска отговорност”
От 01.10.2010 г. влезе в сила нова тарифа по задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите на Евроинс. Тарифата ще бъде валидна само за срок от 1 месеца, като с нея компанията въведе разделение на цената на застраховката за водачи на възраст до и над 25 години. Разбира се с по-ниска цена на застраховката ще се ползват собствениците на автомобили на възраст над 25 години.
В сила от 21.10.2010 г. Лев Инс промени тарифата по задължителната си застраховка „Гражданска отговорност”. С тази промяна беше завишена цената на застраховката с около 10 лв. за мотоциклети. Корекциите засегнаха също и цената на застраховката за товарни автомобили над 10 т., влекачи и товарни ремаркета.

Индекси МОИТЕ ПАРИ

Срочни депозити
През изминалия месец октомври 5 на брой бяха банките, участващи в индексите, които коригираха лихвените си условия по срочни депозити. Точно толкова всъщност бяха и през изминалия месец, но за разлика от тогава и двата индекси повишиха стойностите си. Разбира се имаше и банки, които понижиха предлаганите лихви, но поради ниското тегло на тези банки в индексите това не оказа влияние върху тях.
Освен по-високите лихви, на които сме свидетели трезорите предпочетоха да повишават лихвите предимно при срочни депозити в EUR и не толкова тези в BGN. Това все повече минимизира разликата в доходностите между депозитите в двете валути. Индекса за доходността по 3-месечни срочни депозити на МОИТЕ ПАРИ показва разлика от 0.50 п.п. между доходността в тези две валути. Само до преди година тази разлика беше от около 1.50 п.п.

3М депозити – BGN
Точно три от банките, участващи в Идекса повишиха условията по най-добрите си предложения, а две от тях ги понижиха. УниКредит Булбанк подобри с 0.82 п.п. офертата си чрез стартиране на промоционална кампания по стандартните си срочни депозити. Отново с промоция Емпорики банк също подобри стандартната си оферта с 0.77 п.п. Третата банка, която подобри най-добрата си оферта по тримесечни депозити беше Интернешънъл Асет Банк. Трезорът стартира нов тримесечно нарастващ депозит, нар. „Асет Изкушение 3”. Банките, които понижиха лихвите бяха Societe Generale Експресбанк и Инвестбанк. И двете банки понижиха с около 0.25 п.п. лихвите по най-добрите си предложения за тази срочност. След тези промени стойността на Индекса вече е 4.63% и бележи нарастване, спрямо предходния месец с 0.02 п.п.

3М депозити – EUR
Тук отново 3 на брой бяха банките, които повишиха лихвите си. Това отново бяха УниКредит Булбанк, Емпорики банк и Интернешънъл Асет Банк, а тези които понижиха доходността по тримесечните си депозити бяха Societe Generale Експресбанк и Инвестбанк. Въпреки понижението в доходността, което предприеха някои от банките стойността на Индекса към месец октомври е 4.12% и бележи ръст от 0.13 п.п. Това е най-голямото повишение на Индекса от година насам.

Потребителски кредити без поръчител и Потребителски кредити с поръчител
Изминалият месец октомври отново не предложи нищо запомнящо се особено що се отнася до заемите с поръчител. Влияние не успя да окаже дори и променената структура на индексите, която обичайно се променя в края на всяко тримесечие. Така, в унисон на слабата активност на банките по отношение на тези продукти, стойностите на индексите се запазиха в граници близки до септемврийските. Октомврийската стойност на индекса по заеми без поръчител бе фиксирана на само 2 базисни пункта под тази за септември достигайки ниво от 18.83%. Също с толкова се понижи и другият индекс. Средната цена на най-добрите предложения за кредити с поръчител през октомври достигна 17.56%.

Ипотечни кредити – BGN
Пореден месец на поевтиняване на офертите в лева. Октомври поднесе нови, още по-евтини предложения за новите клиенти на банките. Октомврийското понижение на цените на най-дорбите предложения на банките за кредит е с цели 20 базисни пункта, за да достигне ниво от 10.28%. Понижението на индекса в такъв размер е трето от началото на годината. Това само по себе си говори за силен мотив на кредиторите да предложат нови и атрактивни оферти на своите бъдещи клиенти. Самият размер на пониженията е показателен за това.
През октомври банките демонстрираха висока активност и това логично резултира върху стойността на индекса. Три бяха банките с промени през десетия месец на годината, и трите бяха в посока подобрение. Най-голямата корекция, на която станахме свидетели е в размер на 67 базисни пункта и е в резултат на промоционална оферта на банката. В допълнение с високото тегло на този трезор в индекса, положителният ефект върху него се усилва. Така банката допринася за намаляване на показателя с 16 базисни пункта.

Ипотечни кредити – EUR
И за евровите заеми октомври беше благоприятен и тенденцията на стремително поевтиняване на заемите беше подкрепена. С 21 базни пункта спадна средната цена на най-добрите предложения на банките, включени в индекса. Достигайки ниво от 8.99% индексът демонстрира поредното значимо понижение.
Банките, съдействали да станем свидетели на това поевтиняване са с 2 повече от левовия индекс. Отново всички банки с промени са с промени в положителна посока. Корекциите са с над половин пункт при 3 от банките, което е и в основата на чувствителното понижение на индекса. Сумарно тези три банки допринасят за падането на показателя с 15 базисни пункта.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7528
GBP 2.4796 2.4887 2.3468
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив