30 Септември 2024, 08:14 Днес (0) | Вчера (1)

Летните отпуски взеха превес над активността на банките през август

10 Септември 2009 09:40 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Банките наблегнаха на удължаването на съществуващи промоции, като с това запазиха статуквото за още месец-два

Активният отпускарски месец даде своя отпечатък върху работата и на банките. От началото на годината, август се оформи, като най-слабо активният откъм корекции на банкови продукти. Липсваха нови предложения, както и корекции на съществуващи такива. Фокусът върху депозитите продължи, но не в обичайната посока към повишаване на лихви и представяне на нови промоции. През август банките наблегнаха на удължаването на съществуващи промоции, като с това запазиха статуквото за още месец-два. Само една банка си позволи да удължи малко повече периода, в който клиентите й могат да се възползват от по-добрите условия. Това е МКБ Юнионбанк, като удължения срок е до края на годината, но се отнася само за някои от нейните продукти.

Депозити
През месец август за пръв път от началото на депозитната експанзия банките проявиха по-слаба интензивност в привличането на свеж ресурс. Въпреки това промоциите по депозити не секнаха, като трезорите удължиха сроковете по тях с непроменени лихвени условия. Дали през август ще се затвърди статистиката на БНБ за предходния месец, когато беше отчетен спад на лихвените проценти по депозити предстои да узнаем.
Според МОИТЕ ПАРИ изминалият месец най-точно може да се характеризира като застой на лихвите по срочни депозити и запазване на статуквото. Наблюденията ни показват, че през месец август най-търсени отново се оказаха промоционалните предложения на банките по срочни депозити и по-конкретно тези със срок от 3 и 12 месеца в лева и евро. Според статистиката на търсенията на депозитни продукти на сайта на МОИТЕ ПАРИ за изминалия месец, българинът проявява предпочитание към депозити в размер между 1000 – 5000 лв. (22.40% от всички търсения). Интересно е да се отбележи, че българинът се интересува в почти еднаква степен от предложенията на банките за суми от 5000 до 10 000 лв. и тези от 10 000 до 50 000 лв. Заключението, което можем да направим е, че интересът на бъдещите депозанти приоритетно е в диапазона 1 000 – 50 000 лв. В този диапазон почти половината от търсенията са насочени към депозити за суми до 5 000 лв. Останалата част е почти поравно разделена между диапазоните 5000 – 10 000 лв. и 10 000 – 50 000 лв.
Аналогична тенденция се забелязва и при евровите депозити. Интересът към депозити за същия брой валутни единици (в сл. евро) е структуриран по почти същия начин, като превес на търсенията се наблюдават при депозити за суми от 1000 до 5000 евро (12.60% от всички търсения).
През изминалия месец, промените на банките по отношение на депозитните им продукти изглеждаха така:
В началото на изминалия месец Alpha bank удължи промоционалния срок по Прегресивния си срочен депозит. При него лихвата нараства ежемесечно, като в последния лихвен период достига до 12,00 % в BGN и 11,00 в EUR. Тези предложения на банката бяха валидни до 31.08.2009 г.
ПИБ също актуализира лихвения си бюлетин за физически лица, чрез което удължи промоционалния срок на шестмесечния си „Сериозен депозит” и „Едногодишен депозит”. При небезизвестният „Сериозен депозит” банката предоставя годишна лихва от 6.00 % за депозити в BGN и EUR. При едногодишния депозит лихвата е 8.00 % отново за двете базови валути. Промоцията по тези депозити са валидни за депозити, открити до 30.09.2009 г.
ПроКредит банк също удължи срока на промоционалната си кампания по тримесечните си стандарти срочни депозити. За този срок трезора предоставя годишна лихва от 7.00 % за депозити в BGN и с 1,50 п.п. по-ниски лихви за тези в EUR. Банката удължи крайния срок на посочените предложения до 30.09.2009 г.
В началото на месец август УниКредит Булбанк отново удължи с 1 месец промоционалния срок по стандартните си срочни депозити, открити със салдо най-малко от 5 000 вал. единици и срочност от 6, 12 или 24 месеца. Лихвените условия бяха запазени и бяха валидни за новопривлечени средства до 31.08.2009 г.
Особено активна през изминалия месец се оказа СиБанк, която предприе промени в условията на срочния „Растящ депозит „ и „Топ депозит” с авансово изплащане на лихвата. „Растящ депозит +” вече е с ежемесечно начисляване и изплащане на лихвата, която за последния ежемесечен лихвен период (12-ия месец) лихвата на годишна база нараства до 12.00 % за депозити в BGN, 11.00 % за тези в EUR и 7.00 % за депозити в американска валута. По авансовия „Топ депозит +” банката промени сроковете на предложението, като за срок от 12 месеца лихвата при депозит в BGN е 7.50 %, за депозити в EUR тя е 5.00 %, а за тези в USD – 3.50 %.
През първата половина на месец август МКБ Юнионбанк се оказа особено активна като предприе да удължи промоционалния срок по „Сладките” си депозити и едногодишния си „Депозит 108”. Успоредно с това трезора започна активно да предлага нов депозит, нар. „Сладък депозит +” . При него за срок от 3 месеца банката предоставя годишна доходност в размер на 8.00 % за депозити в BGN и 6.25 % за тези в EUR. Шестмесечният „Сладък депозит” се превърна в по-атрактивно предложение, след като банката повиши неговата доходност – с 0.45 п.п. в BGN ( от 7.70 % на 8.15 %) и с 1.05 п.п. ( от 5.70 % на 6.75 %). При едногодишния „Депозит 108” лихвените условия бяха запазени, като за депозити в BGN лихвата е 8.00 %, а за тези в EUR – 6.50 %. Посочените предложения на банката са валидни до 31.12.2009 г.
Банка Алианц също удължи промоцията по тримесечните си стандартни срочни депозити в BGN и EUR. Банката взе това решение преди да изтече крайния срок на промоцията. За този срок годишната лихва, която трезора предоставя е в размер на 7.50 % за депозит в BGN и с 1,00 п.п. по-ниска при този в EUR. Посочените лихвени проценти са валидни за депозити, открити в периода от 01.06.2009 г. до 31.10.2009 г.
В самия край на месец август изтече срока на промоционалното предложение – депозит „Лято” на Общинска банка. На негово място трезора въведе ново аналогично на депозит „Лято” предложение, нар. „Сюрприз”. Този депозит е тримесечен,  като банката предоставя годишна доходност от 7.50 % в BGN и 6.50 % за депозити в EUR.
Интернешънъл Асет Банк стартира предлагане на нов детски депозит, нар. „Асет Детство”. При него предоставяната годишна доходност нараства с увеличаване размера на вложената сума по депозита. Лихвата за депозит в BGN достига 8.00 %, в EUR – 7.00 %, а в щатски долари – 6.00 %.
Не на последно място Банка ДСК също удължи промоционалната си кампания по стандартните си срочни депозити за физически лица в BGN, EUR и USD. Промоцията се отнася за депозити със срок от 1, 3, 6 и 12 месеца в посочените валути. Според тези условия най-висока е доходността в BGN, като за едногодишен депозит банката предоставя лихва между 8.80 % и 9.30 % (в зависимост от размера на вложената сума). За същия срок, но в EUR лихвата варира между 7.30 % и 7,80 %., а в USD – от 4.25 % до 4.75 %. Посочените предложения са промоционални и валидни за депозити, открити до 30.10.2009 г.

Потребителски кредити
Липсата на промени през изминалия месец е най-точното негово описание. Единственото, което може да бъде отбелязано е промяната на Базовия лихвен процент на Емпорики банк. Той беше завишен с 0.70 п.п. Така лихвите се повишиха от 14.39% на 15.09%.

Кредитни карти
През изминалият месец УниКредит Булбанк раздвижи пазара на кредитни карти. Трезорът освободи от годишна такса за първата година всички нови картодържатели на кредитни карти Visa Classic. Така за всички новоиздадени карти Visa Classic годишна такса ще се събира от втората година от издаването на картата.

Жилищни и ипотечни кредити
При жилищните и ипотечни кредити активността на банките се изразяваше в корекциите по продуктите на едва три от тях. Трудно бихме могли да определим тези промени, като съществени за пазара, но те са факт и коректността изисква да ги посочим.
Емпорики банк, както при потребителските кредити, така и тук подложи на корекция базовият си лихвен процент. Разбира се посоката не се различава и тя е нагоре. В резултат на корекциите лихвата по потребителския кредит с ипотека вече е 11.32%, а за покупка на жилище с плаваща лихва за целия период - 9.29%. По жилищния кредит завишена беше също и годишната такса за управление - с 0.20 п.п.
Societe Generale Експресбанк също предприе дребна корекция по своите продукти. От банката коригираха единствено задължителната застраховка „Живот”. Стойността й нарасна до 0.62%, като старият й размер беше 0.5976%.
Последната от банките с корекции беше Банка Пиреос България. Промените там не засегнаха пряко цената на земите, тъй като са свързани с таксата за предсрочно погасяване. Такса за предсрочно погасяване със собствени средства по целевите жилищни кредити беше фиксирана на 2%. Досега такава нямаше.

Индекси Моите пари
За разлика от други месеци, август беше твърде нединамичен, за да предложи каквото и да е раздвижване в стойностите на индексите. Единствената банка, която промени компонент от условията по кредитите си беше Societe Generale Експресбанк. Единствената промяна там е в задължителната застраховка „Живот”. Тя е съвсем леко завишена от 0.5076% на 0.62%, което на практика резултира в допълнителни 3 б.п. към Годишния процент на разход по офертата. Разбира се, такова слабо влияние не може да повлияе върху стойността на индексите предвид сравнително ниското тегло на банката в тях. Така, показателите запазват своите юлски стойности и през август.
Индекс Моите пари– BGN отново е със стойност 11.87%, а Индекс Моите пари – EUR – с 10.78%. С констатацията на този факт следва и друга констатация – август е четвъртият пореден месец, в който индексите са с приблизително еднакви стойности. Наблюдавайки тази тенденция можем да направим по-смело заключение, че ръста на цените на заемите вероятно вече е приключил. Няколкото месеца на еднакви стойности на индексите дават известни основания за подобно допускане. Важно е обаче, какво ще предприемат банките през новия бизнес сезон. Интересни ще бъдат техните решения относно цените на заемите. Ако те поемат в посока надолу, то тогава констатацията за достигане на върха на цените на заемите ще се окаже вярна. Това е дългоочакван момент, но и твърде дискусионен дали е дошъл моментът да се реализира. Ново поскъпване на заемите като че ли вече е по-малко вероятно, което от своя страна дава повод за друго заключение. Ако кредитите не поевтинеят идните месеци, то вероятно няма да поскъпнат или поне няма да поскъпнат много. Така може да се оформи период от 2-3 месеца, в който банките ще изчакват, докато вземат окончателни решения за действията си през новия сезон. По тези причини е съвсем реалистично да се очаква, че кредитите биха запазили досегашните си ценови равнища, поне в този период на изчакване.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив