21 Септември 2020, 02:33 Днес (0) | Вчера (0)

Масовият потребител спестява, но не инвестира

03 Април 2018 11:40 Моите пари по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 април 2018, 17:01

Нагласите на българина за финансовото му състояние са оптимистични

Българинът спестява, но не инвестира - това показва проучване на MoitePari.bg, проведено сред близо 1100 потребители на портала, с  цел да установят нагласите относно навиците за спестяване и инвестиране.
Банковият депозит остава най-популярната форма за спестяване. Малко над половината от анкетираните, които разполагат със спестени пари, ги държат под формата на банков депозит или влог.

На следващо място със 17% се нареждат допълнителното доброволно пенсионно осигуряване и спестовната застраховка с 15%.

Едва 7% заявяват, че не разполагат със спестени средства, но въпреки това инвестират.Отличителна черта на българина е неговата пестеливост. Това показват и данните от проучването. Общо 60% от отговорилите на въпроса дали им остават спестени средства заявяват, че заделят всеки месец (37%) и разполагат вече със свободни спестявания (23%). Това означава, че преобладаващата част от анкетираните участници разполагат със свободен капитал и имат възможност да инвестират.

Онези, които по една или друга причина не спестяват, са общо 39%.

Резултатите на проучването ясно показват положителното отношението на анкетираните към инвестициите, като преобладаващата част заявяват, че имат интерес към тях. А 23% не само че се интересуват, но и възнамеряват да инвестират в бъдеще. Сред основните пречки за инвестиране пък се открояват липсата на капитал (29%), както и недостатъчно познания (22%). Имащите отрицателно отношение към инвестициите, заявяват, че нямат свободен капитал, а също така и, че не желаят да поемат рискове. 

Предпочитан вид инвестиция си остава влагането на капитал в недвижим имот или земя. Донякъде това се дължи на обстоятелството, че този тип инвестиране е добре познато, както и на пазарната ситуация в момента - покачващи се цени на имотите/наемите.

Резултатите от проучването показват, че голяма част от анкетираните са оптимистично настроени относно финансовото си състояние (73%). Те от своя страна се делят на 2 групи с равно процентно съотношение на такива, които са доволни от финансовото си състояние и очакват то да остане същото или да се подобри и такива, които не са доволни, но очакват подобряване.

Проучването показва още, че липсва дългосрочен хоризонт при планиране на финансите. С най-голям дял са онези, които правят планове до 1 година напред във времето (32%). Почти толкова са и онези, които планират финансите си за период от няколко години (30%). Само 13% заявяват, че имат дългосрочна визия при планирането на техните финанси. Притеснителен е и високият дял на онези, които не предприемат никакви действия, свързани с планиране на финансите си (25%).

Основен мотив, който кара анкетираните да инвестират пък, е търсене на нови начини за набавяне на допълнителни доходи (45%). На второ място с 23 % се нарежда ниската лихва по банковите депозити. Желанието да бъде експериментирано със спестяванията е мотив за 15% от анкетираните, които инвестират.
Относно периодичността на инвестиране близо 70% предпочитат да инвестират средства на месечна база. Останалите отговарят, че избират различна стратегия от установената периодичност на месечна база.
Основен мотив, който кара анкетираните да инвестират, е търсене на нови начини за набавяне на допълнителни доходи (45%). Неслучайно основното правило на Уорън Бъфет за управление на парите гласи: "Никога не разчитайте само на един източник на доходи!".

На база получените резултати MoitePari.bg, стартира информационно образователна кампания за инвестициите. Инициативата цели да се обърне внимание на потребителите за ползите от инвестициите, като възможност за набавяне на нови възможности за допълнителен доход и да се представят на потребителите алтернативни инвестиции, като peer to peer платформите и др., сравнително нови продукти на българския пазар.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив