27 Септември 2024, 22:24 Днес (0) | Вчера (0)

Мечки завладяха пазара

13 Март 2006 14:05 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

През започналата седмица на Великите пости търговията на БФБ-София беше разнопосочна с лек превес на мечките. Може да се каже, че в момента не съвсем ясни тенденции движат търговията - след като от началото на месеца се изсипаха няколко поредни рекорда, изтеклата седмица се оказа не особено убедителна за ръста на двата индекса. Шестте публични дружества от банковия и застрахователния сектор се радваха на различен интерес, но като цяло не можаха да отбележат сериозни попадения в двата губещи тима – SOFIX и BG40.

Водещият индикатор SOFIX след четири поредни понижения за миналата седмица загуби общо 8.5% - спадайки до 873.44 пункта. Широкообхватният индекс на най-ликвидните дружества на борсата BG40 на седмична база също затвори на червено, въпреки че в три от дните отбеляза ръст. За петте сесии индексът загуби общо 0.67 пункта и в петък затвори при 142.48 пункта.

Все пак петте минути слава в сектора през седмицата се падат на очаквания дебютант на борсата.

Акциите на Българо-американска кредитна банка вече са по-близо до фондовата борса, след като на свое заседание Комисията за финансов надзор потвърди проспект за вторичното им публично предлагане.

Трезорът вече е вписан в публичния регистър, като емисията акции е в размер на 12 624 725 лв., разпределени в 12 624 725 броя акции с номинална стойност от 1 лв. всяка, което представлява съдебно регистрирания капитал на компанията. Решението банката да излезе на борсата беше взето от Общото събрание в средата на януари тази година. За финансови консултанти по проекта са избрани CA IBCorporate Finance, което е инвестиционното поделение на Банк Аустрия кредитанщалт и Ейч Ви Би банк Биохим, стана ясно тогава.

Следващата стъпка към качване на борсата е внасяне на необходимите документи на емитента и одобряването им от ръководството на БФБ-София.

Това ще е четвъртата банка, която ще се търгува на фондовата борса след Централна кооперативна банка, СИБанк и ДЗИ Банк. За миналата година БАКБ отчете нетна печалба в размер на 24 млн. лв., спрямо 14 млн. лв. за 2004 г., показва неодитирания й отчет. Общите й активи също се повишават значително като към 31 декември са в размер на 381 млн. лв., спрямо 299 млн. лв. година по-рано. Кредитният й портфейл е в размер на 308 млн. лв., а депозитите са 84.5 млн. лв., което е малко над 22% от балансовото й число или доста под средните около 77% за банковия сектор у нас. Това означава, че банката не разчита основно на депозити като източник на ресурс, а се насочва сериозно и към други източници.

До момента БАКБ има издадени четири ипотечни и три корпоративни емисии облигации, с което се утвърди като един от основните играчи на дълговия пазар у нас. През 2001 г. тя беше и първата банка в България, която издаде ипотечни облигации. БАКБ АД е част от икономическата група на своя основен акционер – “Българо-американски инвестиционен фонд” (БАИФ), който притежава пряко 99.08% от капитала на банката. Според подписан договор от 2004 г. със синдикат от банки основният акционер се е ангажирал да остане собственик най-малко на 75% в БАКБ през следващите две години.

Това означава, че поне до края на септември на борсата няма да могат да се търгуват повече от 25 на сто от акциите на банката. Българо-американска кредитна банка АД има кредитен рейтинг BB/Stable/B от международната рейтингова агенция Standard & Poor's. Рейтингът бе повишен през месец декември 2005 от BB-/Stable/B. Повишението е за втора поредна година и се дължи на успешната дейност на БАКБ в кредитирането на сектора на малките и средни предприятия в България, съчетано с висока рентабилност и добра капитализация.

С листването на борсата публичните финансови компании у нас ще станат общо 7 - четири банки и три застрахователя. В началото на тази година вторично предлагане направи и Евроинс, с което застрахователните компании на борсата станаха три заедно с Булстрад и ДЗИ.

През седмицата новини дойдоха и от чужбина. Италианската финансова и застрахователна компания Generali съобщи, че ще основе своя холдингова компания, която ще управлява бизнеса на дружеството на финансовите пазари на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Информацията дойде от агенция АРА, позовавайки се на изпълнителния директор на Generali Серджио Балбинот.

В средата на миналата година Generali закупи дял в ДЗИ.

Акциите бяха купени на Виенската фондова борса посредством издадените с посредничеството на Bank Austria Creditanstalt AG и дъщерната й HVB Bank Biochim варанти върху ценните книжа на застрахователя.

Създаването на новата холдингова структура е част от стратегическите планове за развитие на италианската компания за следващите две години, от които става ясно, че в бъдеще Generali се кани да съсредоточи дейността си на развиващите се с бързи темпове финансови пазари на ЦИЕ.

"Чрез новия си холдинг Generali ще се опита да стане най-силната застрахователна група в Украйна, Сърбия, Русия и България", казва Балбинот.

Все пак с най-големи очаквания за печалба анализаторите от италианската компания засега гледат към Словакия, Словения, Румъния и Хърватия.

Според ръководството на Generali, ако се използват всички възможности, които страните от Източна Европа предлагат, регионът ще се превърне в основен източник на приходи и ще доведе до около 20% ръст на печалбите на Generali до края на следващата година.

Новосъздаденият холдинг на практика ще изземе част от дейностите на виенското представителство на Generali - Виена, което досега отговаряше за развитието в района на ЦИЕ. Тясната връзка между двете структури личи и от факта, че изпълнителният директор на Generali Виена Карл Штос ще участва и в борда на директорите на новата структура, която вероятно отново ще се командва от австрийската столица, твърдят запознати с проекта източници.

Въпреки че в ЦИЕ разрастването е най-сериозно, Generali предвижда да инвестира и в навлизане на индийския пазар чрез създаването на съвместно животозастрахователно дружество със засега неизвестен местен партньор. В добавка на това италианският застраховател има намерение да разшири клоновата си мрежа в Китай, където се канят да отворят шест нови офиса, и да увеличи броя на брокерите си поне до 10 хил. души.

Лидер по оборот сред застрахователните компании на БФБ-София през изтеклата седмица несъмнено бяха книжата на “Евроинс”, въпреки факта, че в края на седмицата акциите поевтиняха с 2.38% или 0.10 лв. до 4.00 лева за брой.

При общо 74 сделки и оборот от 100 932.16 лева бяха изтъргувани 24 877 акции на компанията.

След като през предходната седмица последният листван застраховател на борсата обяви прогнозите си за печалбата, в периода 6-10 март от компанията не можаха да създадат сериозна новина.

Обратно - търговията с книжата на най-стария публичен застраховател у нас – ДЗИ премина вяло, сякаш позицията беше загърбена от инвеститорите. Едва 488 акции на компанията смениха собствениците си при единадесет сделки с оборот от 43 993.53 лева. Като цяло въпреки известни движения, книжата затвориха седмичната търговия непроменени като цена – 90.04 лева за акция. Но при преглед на годишна база, книжата на застрахователя се оказват истинска находка. Покачването спрямо началото на март миналата година е с цели 36.11 на сто или 23.89 лева на акция.

През седмицата стана ясно и че падежът на варантите, издадени върху акциите на ДЗИ и ДЗИ банк, беше удължен с още една година - до 2 март 2007 г., сочи сайтът на Виенската фондова борса. Финансовите инструменти, издадени върху книжата на българските дружества, се търгуват на сегмента Dritter Markt от миналата година. Издател и гарант на варантите е инвестиционната банка на Банк Аустрия кредитанщалт - Кредитанщалт инвестбанк, която през миналата година купи миноритарни пакети в двете български компании чрез българското си подразделение Ейч Ви Би банк Биохим.

Банк Аустрия кредитанщалт направила възможна сделката, като записала акциите в търговския си портфейл и издала едногодишни варанти на Dritter Markt на Виенската фондова борса. На 11 март миналата година на блоков сегмент бяха прехвърлени 12.5 млн. броя акции, представляващи 25% от капитала на ДЗИ банк, при единична цена от 2.5 лв. и 38 600 броя от застрахователното дружество, представляващи 10% от ДЗИ, по 50 лв. за брой. Сделката за ДЗИ банк беше на стойност 31.25 млн. лв., а за ДЗИ - 19.3 млн. лв., или общо 50.55 млн. лева. Според информация на Кредитанщалт инвестбанк отпреди година купувачи тогава са институционални инвеститори от Австрия, Великобритания и Германия.

Определено може да се каже, че на третия публичен застраховател у нас – Булстрад напоследък не му върви. Освен, че не можа да се покачи в цената, едва 25 акции при две сделки на дружеството смениха собственика си на фона на жалък оборот от 1 350.75 лева.

Компанията се оказва и сериозен губещ на годишна база. Спадът спрямо миналия март е цели 23.69%, което означава, че пазарът е оценявал емитента преди година с 16.71 лева в повече.

Отличникът сред банковите публични компании, както впрочем често се случва напоследък бяха книжата на СИБанк. При осем сделки бяха продадени 218 акции с общо оборот от 10 904.98 лева. Това беше достатъчно, за да изстреля стойността им с 4.98 на сто или 2.49 лева нагоре.

Спечелиха и акционерите на ДЗИ Банк, за разлика от застрахователното дружество във финансовата група.

Акциите успяха да поскъпнат с 0.81% или три стотинки до 3.57 лв. за брой. Бяха осъществени 16 сделки на стойност 14 122.16 лева, при които 3 988 акции смениха собственика си.

Ситуацията около ЦКБ в момента са като затишие пред буря. В края на месеца се очаква Общото събрание на свързаната компания “Химимпорт”, от което се очаква да се родят сериозни новини за българския капиталов пазар. Що се отнася до търговията с книжата на банката – през миналата седмица емитентът въпреки известни колебания в цената си през борсовите сесии в крайна сметка успя да загуби 1.24% или 0.08 лв. на акция от стойността си, затваряйки петъчната сесия на цена от 3.57 лв. за брой.

Въпреки това оборотът по тази позиция беше сериозен – при 46 сделки бяха изтъргувани общо 329 87 акции, които доведоха до оборот от 2 106 65.53 лева.

Понастоящем на застрахователния пазар в България работят 31 застрахователя, от които 19 в общото застраховане и 12 в животозастраховането.

Според прогнозни данни на Комисията по финансов надзор застрахователите с чуждестранни акционери са реализирали 68.69% от приходите в застраховането (68.71% от премийния приход в общото застраховане и 68.56% от премийния приход в животозастраховането).

Тези застрахователи притежават 65.15% от активите в застрахователния сектор (70.59% от активите в общото застраховане и 51.97% от активите в животозастраховането), както и 60.14% от капитала в сектора (70.53% от капитала в общото застраховане и 39.19% от капитала в животозастраховането), отчитат от надзора.

Но да се върнем няколко реда назад - “Химимпорт” свиква общо събрание на акционерите на 31 март, където акционерите ще гласуват само по една-единствена точка - промяна в устава на дружеството.

Според предложението от устава ще отпадне правото на акционерите по Търговския закон, според което при увеличаване на капитала с емисия на нови акции се отменя правото на досегашните акционери да придобиват част от новите акции, която съответства на дела им в дружеството отпреди увеличението на капитала. Тези промени в устава са необходими, за да може дружеството да отговори на изискванията на Закона за публично предлагане на ценни книжа.

Това се налага, тъй като "Химимпорт" изяви намерени да се впише в публичния регистър и да листва акциите си за търговия на Българската фондова борса. За тази цел на 15 февруари холдинговата компания проведе извънредно общо събрание на акционерите, на което беше гласувано “Химимпорт” да излезе на борсата чрез първично публично предлагане на 10 млн. акции.

В редица изявления на членове на ръководството на дружеството беше посочено, че на борсата ще се появят и основните компании от групата - Банката е част от финансова група, към която принадлежат още застраховователна компания "Армеец" и пенсионните дружества "ЦКБ-Сила" и "Съгласие".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив