20 Септември 2020, 11:48 Днес (0) | Вчера (0)

Ниските лихви по спестявания не извадиха парите от банките

14 Януари 2015 11:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 януари 2015, 11:16

Затвърди се тенденцията празниците да се превръщат във все по-маловажен повод банките да предлагат отстъпки

В месеца, в който стартира процедурата по изплащане на гарантираните влогове в КТБ, банките продължиха да понижават лихви по депозити. Това е ясен сигнал, че на фона на свитото кредитиране през изминалата година банките не проявиха апетит към тези 3,6 млрд. лв. гарантирани депозити, както очакваха някои анализатори. Въпреки понижаващите се лихви, спестяванията на граждани и домакинства продължават да нарастват устойчиво, като по данни на БНБ в края на октомври те са малко над 37 млрд. лв.

За жалост, в края на годината, когато обикновено се очакват промоции от страна на кредиторите по жилищни и потребителски кредити, за поредна година не станахме свидетели на такива. Станалата обичайна практика преди финансовата криза, тази година отново не се реализира и така затвърди тенденцията празниците да се превръщат във все по-маловажен повод банките да предлагат отстъпки по своите продукти.

 

Срочни депозити

В последния месец от 2014 г. по данни на www.MoitePari.bg 8 банки понижиха дохода от депозит.

Банка ДСК с нови лихви по срочни депозити от началото на месец декември. Банката понижи всички срочни депозити за физически лица, като пониженията бяха в диапазона между 0,20 и 0,40 пр.п. С 0,40 пр.п. бяха намалени лихвите по депозитите със срок от и над 12 месеца.

ПроКредит  банк с нови лихви по срочни депозити за ФЛ от първия ден на декември. Трезорът понижи с 0,50 – 0,75 пр.п. лихвите по стандартните срочни депозити и ПроВлог в лева. При евровите депозити понижението беше по-малко, като лихвите се понижиха с 0,35-0,45 пр.п. Депозитите в щатски долари продължиха да се предлагат с 0,25 пр.п. по-ниски лихви.

Fibank понижи лихвите по 12-месечния "Свободен депозит" за физически лица. Средно с около 0,60 пр.п. бяха понижени лихвите по левовия и евровия депозит.

Ти Би Ай Банк удължи срока на промоцията по 6 и 12-месечния депозит "Привилегия" в лева и евро. Според промоционалните условия банката предоставя надбавка от 1,00 пр.п. над стандартните лихвени нива. Промоцията беше удължена до 31.12.2014 г.
Малко след това банката преустанови промоцията по депозит "Привилегия", преди да изтече нейния краен срок. Това доведе до понижаване на лихвените проценти при 6 и 12-месечния срочен депозит в лева и евро с 1,00 пр.п. Успоредно с това трезорът преустанови отново предлагането на 1 и 3-месечни депозити "Привилегия" във всички валути.

Райфайзенбанк понижи лихвите по 12-месечния промоционален срочен депозит за физичесли лица. Офертата на банката се влоши с 0,4 пр.п. в лева и евро, като е валидна за новооткрити депозити до 31.01.2015 г.

Токуда Банк с нови лихви по срочни депозити от 11 декември. Трезорът понижи лихвите по част от срочните депозити. Депозит "Токуда Инвест" продължи да се предлага средно с 0,50 пр.п. по-ниски лихви. При "Токуда Стандарт" понижение имаше само при 6 и 12-месечните депозити, като лихвата се понижи с 0,10-0,20 пр.п. Най-чувствително се понижиха лихвите по авансовия депозит на банката, като пониженията бяха от порядъка на 1,00 пр.п.

ЦКБ понижи лихвите по стандартните срочни депозити и нарастващия "Депозит +". Корекциите засегнаха депозитите в лева и евро и бяха в диапазона между 0,50 и 0,70 пр.п.

УниКредит Булбанк понижи лихвите по срочни депозити в края на декември. Трезорът понижи лихвите по всичките си срочни депозити. Пониженията на лихвите бяха с различен размер, но обобщено те се движеха между 0,20 и 0,40 пр.п.

Спестовни сметки

Наблюдения показват, че макар и нисък, доходът по спестовни сметки продължи да намалява и през декември.

Сибанк промени праговете на сумите, от които зависи лихвата по спестовния влог "Изгодна сметка" в трите валути.  След корекциите максималната лихва по сметка в лева вече е 1,80% (от 2,50%).

ПроКредит банк с нови лихви по спестовния влог за ФЛ от първия ден на декември. Банката понижи лихвите по влога в лева с 0,35 пр.п., а този в евро с 0,20 пр.п.

Ти Би Ай Банк понижи с около 0,50 пр.п. лихвите по спестовна сметка "Свободни пари" в лева и евро.

Кредитни карти

Две от банките с промоции по кредитни карти не удължиха крайния промоционален срок. В резултат на това тези промоции бяха преустановени.

Пощенска банка преустанови промоционалната кампания по кредитни карти. Според промоционалните условия банката начисляваше по-ниска лихва при покупки и теглене на суми в брой за първите 3 месеца от издаването на картата.  Банката върна стандартните лихвени условия.

Райфайзенбанк преустанови промоцията по част от кредитните карти. В резултат на това банката върна стандартните лихвени условия при покупка и теглене, както и таксата за теглене на суми.
Банката стартира нова промоция за всички настоящи и нови клиенти, които могат да се възползват и от възможността да си издадат допълнителна карта MasterCard Standard, Visa Classic, MasterCard Gold, Visa Gold към основната си, която е без такса за обслужване за период от три години. Промоционалните условия бяха валидни до 31.12.2014 г.

Потребителски кредити

Банките бяха пасивни по отношение на промени в потребителските кредити. През отминалия месец нито една банка не предприе корекции на тези продукти.

Жилищни и ипотечни кредити

2014-та година приключи с много слаба активност на банките по отношение на нови предложения или промени по съществуващи продукти. Това са наблюденията за отминалия месец декември. Вялата активност на банките през месеца затвърди тенденция, която се оформи след началото на финансовата криза за липса на популярните до тогава празнични промоции. През декември само две банки показаха известна активност. По-видима беше тя при Алфа банка и по-конкретно при нейния продукт "Перфекто”. Лихвите по този кредит бяха чувствително понижени – с до 90 пр.п. за периода с фиксирана лихва и с до 0.95 пр.п. за периода след това. Паралелно с тези понижения банката въведе различни лихви по този кредит, ако клиентът предпочете да поеме ограничена отговорност. В тези случаи лихвеният процент се завишава с 2 пункта. Също така за ползването на продукта се въвежда и задължителен пакет "Алфа Защита на плащанията”.

Общинска банка беше втората банка с промени в своята продуктова гама. Банката преустанови предлагането на продукта "Мечтан дом”, предназначен за млади семейства.

Индекси на www.MoitePari.bg – анализ

3М депозити
Умерена беше активността на банките, променили най-добрите си оферти през декември по 3-месечни депозити. Това бяха 6 банки, участващи в Индекса в лева и евро: Банка ДСК, УниKредит Булбанк, ПроКредит банк, Райфайзенбанк, ЦКБ и Ти Би Ай Банк. Пониженията на ЕГЛ при различните оферти бяха различни, като най-голямо беше понижението в "Растяща лихва" на УниКредит Булбанк, където ЕГЛ в лева спадна с 0,93 пр.п.  Главните виновници стойностите на Индексите за депозити да спаднат така чувствително в края на декември са Банка ДСК и УниКредит Булбанк, които имат най-високи относителни тегла в Индексите. В резултат на тези промени Индексът в лева се понижи с 0,20 пр.п. на месечна база в края на декември (от 1,37% на 1,16%). Индексът в евро пък отчете понижение в осреднената ЕГЛ с 0,15 пр.п. (от 1,33% на 1,18% в края на декември).

Потребителски кредити с и без поръчители
Наблюденията за октомври показват, че банките останаха пасивни и през изминалия месец по отношение на промяна в условията по кредити за текущо потребление. Индексите запазиха нивата си от месец ноември.

Ипотечни кредити в лева и евро
Индексите приключиха годината на нивата си от ноември. Нито една от банките, включени в индексите, не промени своите оферти поради което индексът в лева се запази на ниво от 7.15%, а в евро на ниво от 7.32%

ЕКИП на www.MoitePari.bg - Българският Финансов Пътеводител
www.moitepari.bg

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив